open-navfaktor-logo
search
Novi haos u SAD-u
Policija ubila Afroamerikanca u Atlanti, demonstranti zapalili restoran ispred kojeg je ubijen
Demonstranti su zatvorili glavnu autocestu u Atlanti (SAD) i zapalili restoran ispred kojeg je policija u petak navečer ubila Afroamerikanca Raysharda Brooksa (27) koji je pokušao izbjeći hapšenje.
14.06.2020. u 08:41
get url
text

Incident je snimljen i sigurno će dovesti do još više nereda i protesta u SAD-u koji traju više od dvije sedmice diljem SAD-a zbog toga što je policija tokom hapšenja ubila Afroamerikanca Georgea Floyda.

Neredi u Atlanti zbog novog ubistva izbili su nakon što je pao mrak, dok je gradonačelnica Keisha Lance Bottoms rekla da je prihvatila ostavku šefice policije Erike Shields zbog ovog slučaja. Snimci objavljeni na lokalnoj televiziji prikazivali su restoran u plamenu, a vatrogasci su navodno došli nakon više od 45 minuta da gase požar.

Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili saobraćaj prije nego što je policija postavila red automobila da bi ih u tome osujetila.

Obznanjena su imena policajaca koji su učestvovali u ovom incidentu, riječ je o Garrettu Rolfeu i Devinu Bronsanu. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolfe je dobio otkaz.

Brooksova kćerka je u subotu proslavila rođendan, izjavili su advokati porodice. Kako pišu američki mediji, policija je došla nakon što joj je javljeno da je Brooks zaspao u autu parkiranom u prolazu koji vodi u restoran.

{$galerijaFotografija}

Policajci su ga, navodno, bezuspješno pokušali testirati na alkohol, a zatim privesti. Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu o ovom slučaju.

Neredi u Atlanti - 14. 6. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.