open-navfaktor-logo
search
Uoči odmora
Policija upozorava: Ne ostavljate ključeve ispod otirača i ne spuštajte roletne, lopovi vrebaju
Građanima se preporučuje i da, ukoliko putuju na godišnji odmor, obavijeste o tome komšije, zamole ih da obrate pažnju na stan ili kuću, a zlatni nakit povjere bližoj rodbini na čuvanje
03.07.2019. u 10:08
get url
text

Policijska uprava Banja Luka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu.

- Savjetujemo građanima da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom stanu čuju iznenadnu buku ili primijete prisustvo nepoznatih sumnjivih lica, pozovu policiju na besplatan broj telefona 122 jer će time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i spriječe izvršenje krivičnog djela i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Građani se ne moraju predstavljati, a poziv može da bude anoniman - navode iz policije.

Također, policija savjetuje građanima da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada nisu u svom stanu ili kući ili ukoliko izlaze na kratko iz stana, uvijek zaključavaju ulazna vrata, ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, i druge vrijedne predmete.

- Preporučuje se također da ne spuštaju roletne na prozorima u potpunosti, jer ako su duži period spuštene lako se može zaključiti da nema nikoga, a potencijalni izvršioci i to prate. Da ne ostavljaju ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Također da ne ostavljaju ključeve u vozilima, bez obzira na to koliko kratko napuštaju vozilo - savjetuju iz PU Banja Luka.

Građanima se preporučuje i da, ukoliko putuju na godišnji odmor, obavjeste o tome komšije, zamole ih da obrate pažnju na stan ili kuću, a zlatni nakit povjere bližoj rodbini na čuvanje.

- Poštovani građani, sprečavanje kriminala je obaveza svih i zato obratite pažnju na kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u pomenitim slučajevima odmah obavijestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta - poručili su iz PU Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.