open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Policija ZDK počela udaljavati migrante sa raskrsnica i trgova
U skladu sa sugestijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, započete su aktivnosti policijskih službenika kojim se udaljavaju migranti sa ključnih raskrsnica i frekventnih ulica i trgova u gradovima - izjavila je za Fenu portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić.
20.03.2020. u 08:56
get url
text

- Dodatno se vrši kontrola i nadzor njihovog kretanja, a sve sa ciljem smanjenja rizika po zdravlje svih ljudi, te unapređenja funkcionisanja mjera zaštite - istakla je portparolka Alić, koja dodaje da se sve aktivnosti poduzimaju u stalnoj koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Policijski službenici u kontinuitetu provode aktivnosti i na prevenciji kršenja izrečenih mjera obavezne 14-dnevne samoizolacije za osobe koje su se vratile iz inostranstva.

- Postupa se u skladu sa informacijama i podacima dobijenim od nadležnih inspekcijskih službi i zdravstvenih ustanova, na području svih policijskih stanica u ZDK. Vrši se kontrola i obilazak lica za koja je nadležni sanitarni inspektor donio rješenje o zabrani kretanja van prostara boravka - kaže Alić.

Uprava policije ZDK najavljuje da će, pored izdavanja prekršajnih naloga zbog utvrđenih odstupanja od naloženih mjera i naredbi, biti poduzimane i aktivnosti u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, na utvrđivanju krivične odgovornosti nesavjesnih lica.

- Kako je potvrđeno, ove se mjere uglavnom poštuju, osim utvrđenih kršenja u nekoliko slučajeva, kada su izdati prekršajni nalozi. Policijski službenici, prilikom obilaska, upozoravaju lica na njihovu obavezu odgovornog i savjesnog ponašanja u smislu poštivanja zabrane kretanja, kao i drugih preporuka koje su im naložene, prvenstveno u cilju zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja društva u cjelini - upozorava Alić.

Policijski službenici, dodaje, obilaze i institucije, ustanove i druge objeke, sa ciljem vršenja kontrole poštivanja mjere obavezne distance od strane građana koji stoje i čekaju u redovima te su i tom prilikom "izdali više od stotinu upozorenja građanima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.