Prema informacijama do kojih je došao BHT1, sigurnosne agencije zaprimile su dokument o planu mogućeg incidenta.

U razmjeni informacija, sigurnosne agencije provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema. Štab akcije "Srebrenica 2021" MUP-a RS-a informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici.

Iz pozdanog izvora jedne od sigurnosnih agencija, za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.

- Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika - rečeno je za BHRT iz jedne od sigurnosnih agencija.