Politička kriza i "igra živaca" u Narodnoj skupštini RS-a

Objavljeno: 13.09.17 u 13:36 Autor: B. S.

Lideri opozicionih stranaka u RS-u odlučni su da fizički ne dozvole održavanje 21. redovne sjednice Narodne skupštine RS-a sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. 

Obraćanje lidera opozicije u RS-u FOTO: FAKTOR
Obraćanje lidera opozicije u RS-u FOTO: FAKTOR

Kazali su i kako ih je jutros oko 10 sati pojedinačno zvao predsjednik RS-a Milorad Dodik uz prijedlog da se sastanu i tražeći od njih da "institucije RS-a funkcionišu". Oni su kazali da ne bježe od razgovora, ali i podvukli da su njihovi zahtjevi legitimni i da njima čuvaju RS.

- Nećemo napuštati skupštinu. Sve dok 21. redovna sjednica ne bude sa punim dnevnim redom, nećemo dozvoliti njeno održavanje. Sve oblike parlamentarne borbe smo iscrpili. Nećemo više tolerisati bezakonje. Nećemo se štediti i istrajat ćemo na našim zahtjevima dok ne budu ispunjeni – rekao je Čavić.

VEZANI TEKSTZasjedanje NSRS-a prekinuto, Čubrilović izrekao mjeru udaljavanja opozicije

Iz opozicije su podvukli da po Poslovniku nije dozvoljeno da se sjednice NSRS-a održavaju na drugoj lokaciji osim u skupštinskoj sali, a koju su oni trenutno blokirali. Međutim, nisu bili jedinstveni u stavu šta će uraditi ukoliko skupštinska većina ipak na drugom mjestu zakaže sjednicu.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je rekao da "ukoliko oni izađu u park" i opozicija će tu doći.

- Kud oni, tu i mi – kazao je Govedarica, dok je predsjednik Napredne Srpske Goran Đorđić kazao da se neće micati iz sale.

Govedarica je izjavio i da "ovom zemljom moraju da vladaju zakoni", te da je "red da se RS spasi od tiranije".

VEZANI TEKSTBlokada NSRS-a do ispunjenja zahtjeva, Dodik telefonski zvao lidere opozicije

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da su oni odlučni sa sačuvaju NSRS  od "neodgovorne Vlade koja gazi parlament".

- Ogorčeni smo što nije prihvaćeno da se skupština vrati u zakonske i ustavne okvire. Na sve smo spremni sa ciljem da sačuvamo NSRS – istakao je Borenović.

Predsjednik SRS-a Milanko Mihajilica je ocijenio da je "RS ušao u najveću političku krizu", za koju odgovornost snose nosioci glavnih funkcija vlasti u RS-u i partije vladajuće koalicije.

Predsjednik skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je kazao da opozicioni zastupnici neće biti fizički udaljeni iz sale.

- Nikada protiv zastupnika nećemo upotrijebiti silu – rekao je Čubrilović. On nije precizirao kako će i kada biti nastavljena prekinuta sjednica, ali je bio kategoričan da će se "stvoriti uvjeti da rade oni koji hoće da rade".

- Pokušali smo na kolegiju postići kompromis, ali oni su ultimativno postavili zahtjeve. Nikada nisam mislio da ću se naći u ovakvoj situaciji. Zbog čuvanja digniteta NSRS-a, neophodno je preduzeti određene mjere. Niko nema pravo da sprečava rad NSRS-a, posebno ne fizički – kazao je Čubrilović.

Blokada rada Narodne skupštine RS-a, koja se desila i sinoć, nastavljena je i danas, kada su zastupnici opozicije tačno u 12 sati, kada je trebala početi 21. redovna sjednica, stali iza mjesta gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo. Razlog što su nastavili sa blokadom je što na Kolegiju NSRS-a jutros nisu ispoštovani ultimatumi koje su postavili – da se na dnevni red vrate revizorski izvještaji, da ministri odgovore na sva neodgovorena zastupnička pitanja i da se objave sve do sada neobjavljene skupštinske odluke, posebno ona o referendumu o pravosuđu na nivou BiH.