open-navfaktor-logo
search
"Civilna vlada" tvrdi
Politička liderka i bivši predsjednik Mijanmara odvedeni na "nepoznato mjesto"
Svrgnuta šefica diplomatije i de facto politička liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi i bivši predsjednik Win Myint odvedeni su iz svojih domova gdje su bili zatočeni te odvedeni na "nepoznato mjesto".
02.06.2021. u 11:48
get url
text

U saopćenju Vlade nacionalnog jedinstva (NUG), koja je osnovana 16. aprila protiv vojne vlasti i poznata kao "civilna vlada", izrazila je zabrinutost zbog situacije oko Suu Kyi i Myint.

- Prema informacijama koje smo dobili iz pouzdanih izvora, Win Myint i Aun San Suu Kyi odvedeni su na nepoznato mjesto - piše u saopćenju NUG-a.

Suu Kyi i Myint, koji su uhapšeni 1. februara i prošlog mjeseca stavljeni u kućni pritvor, iz sigurnosnih razloga nisu smjeli razgovarati sa svojim advokatima.

Suu Kyi je prvi put dozvoljeno da se sastane sa advokatima na saslušanju 24. maja, kada se i pojavila pred sucem u vojnoj sudnici u Yangonu.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori održani 8. novembra 2020. bili neregularni. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U intervencijama mijanmarske vojske poginula je 831 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.