open-navfaktor-logo
search
Prelevmani i carine
Poljoprivrednici iz FBiH upozoravaju Košarca: Parcijalna rješenja pogoduju samo RS-u
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH i Seljački savez Federacije BiH podržavaju najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU-a na period od dvije godine.
24.02.2021. u 07:56
get url
text

- Istovremeno, podsjećamo ministra Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika. Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU. Također, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. Podsjećamo ministra Košarca da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana, a kojem je ministar lično prisustvovao - navodi se u saopćenju ova dva udruženja. 

Parcijalna rješenja, ističu, nisu stvarna rješenja i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika.

- Prije svega iz RS-a, dok bi daljnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina. Ovom prilikom kompletno Vijeće ministara podsjećamo da sutra istječe rok koji smo još prije mjesec u saradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje. Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve, bit ćemo primorani da naše nezadovoljstvo izrazimo kroz proteste - poručuju iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i Seljačkog saveza Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.