open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroje
Položen kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja "Lasta"
Prisutnima se obratio Željko Lukežić, zamjenik komandanta ratne jedinice, koji je naglasio da je "Lasta" bila jedna od rijetkih jedinica koja je svoj doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini
26.10.2019. u 14:24
get url
text

U prisustvu građana, prijatelja, predstavnika svih nivoa vlasti, te boračkih udruženja u subotu, 26. oktobra 2019. godine u Spomen parku Odred Lasta, koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je nekada bilo sjedište ove slavne jedinice, položen je kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja Lasta u čast poginulim pripadnicima Odreda.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" za imenovanje "Spomen parka Odred Lasta", a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice "Park-Višnjik". U maju prošle godine otkrivena je tabla sa natpisom Spomen park Odred Lasta čime je zvanično završena procedura imenovanja parka.

Prisutnima se obratio Željko Lukežić, zamjenik komandanta ratne jedinice, koji je naglasio da je "Lasta" bila jedna od rijetkih jedinica koja je svoj doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

- Evo nas ovdje pored Građevinskog fakulteta koji je bio naša zadnja ratna baza i gdje smo proveli najveći period rata. Sa ovog mjesta smo kretali u mnogobrojne akcije i vraćali se, nerijetko nažalost u manjem broju. Ovo mjesto je za vrijeme rata bio naš drugi dom. Danas polažemo kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja "Lasta" u čast i sjećanje na naše poginule prijatelje i na sve ono što je naša jedinica uradila u odbrani i grada i države, a uradila je mnogo. Na spomen-obilježju će biti uklesana imena 56 poginulih pripadnika ovog multietničkog odreda, 56 istinskih heroja rata koji su učestvovali na skoro svim ratištima u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine. Najveću zahvalnost dugujemo Općini Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem. Općina Centar će biti glavni finansijer izgradnje spomen-obilježja "Lasta" - istakao je Lukežić.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a ovo je dobar način da se podsjećamo.

- Porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima ovog odreda spomen obilježje znači mnogo. Mi u Općini Centar ćemo snažno podržati svaki projekat koji ima za cilj očuvanje sjećanja na naše najbolje sinove, kao što smo to radili i do sada. Želim da vam se, kao vaš saborac, zahvalim za sve što radite u cilju očuvanja istine od zaborava. Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda "Lasta", su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, a mi ćemo čuvati svijetlu uspomenu na njih - poručio je Ajnadžić i pripadnicima Odreda "Lasta" uručio urbanističku saglasnost za izgradnju spomen-obilježja nakon čega se pristupilo polaganju kamena temeljca.

Odred "Lasta" formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

Kroz Odred policije za specijalne namjene "Lasta" je prošlo oko 400 pripadnika i za zasluge u proteklom ratu jedinica je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Kamen temeljac spomen obilježje Lasta 26.10.2019
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.