open-navfaktor-logo
search
Svi sveti
Položeni vijenci za poginule i nestale branitelje HVO-a Sarajevo
 U programu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, prigodne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović
31.10.2018. u 13:14
get url
text

U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko".

Vijence su položili i svijeće zapalili na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo. 

Prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić podsjetio je kako je vojno-politička organizacija HVO-a Sarajeva, koja je utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim jedinicama.

- Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja - naglasio je Pejić te dodao kako još uvijek 109 poginulih branitelja HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko" nema spomen-obilježje u Sarajevu.

- Na ovaj se način prisjećamo svih poginulih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Sarajeva i BiH, kao i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro u Sarajevu imati i spomenik braniteljima HVO-a Sarajevo, koji su dali svoje živote za našu slobodu -  kazao je Zvonimir Jan, jedan od inicijatora osnivanja HVO-a Sarajevo. 

 U programu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, prigodne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, saopćeno je iz Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.