open-navfaktor-logo
search
Oglasili se Beograđani
Polupali lončiće: Crvena zvezda će tražiti transparent "Kosovo je Srbija"?
Košarkaški Crvene zvezde zgrozili su veći dio sportske javnosti nakon što su odbili da drže transparent podrške miru u zaostaloj utakmici 21. kola Eurolige protiv Žalgirisa.
04.04.2022. u 15:18
get url
text

Beogradski tim odbio je da drži trasparent na kojem je pisalo "Zaustaviti rat" i koji je bio u bojama zastave Ukrajine.

VEZANI TEKST - Igrač Zvezde objasnio zašto nisu držali zastavu u čast Ukrajini, poručio da želi mir u svijetu

Saopćenjem za javnost oglasila se Crvena zvezda, a čini se da su Beograđani "polupali lončiće" jer su u sve uvukli politiku, iako su u uvodu najavili kako ne žele politizirati gest njihovih igrača.

- KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i slijedi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Euroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana prije utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola "STOP RATU".

Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda slijedili su, i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku donijeli, uključujući i prvotimca našeg kluba Aarona Whitea koji se bez zamjerki povinovao odluci kluba i svojim primjerom pokazao da je dio tima i kluba - saopćeno je iz Zvezde.

Iz beogradskog kluba i u nastavku saopćenja politizirali su dešavanja u Kaunasu, a vrh licemjerstva je spominjanje Kosova i "NATO agresije na Srbiju" .

VEZANI TEKST - Igrači Zvezde odbili držati transparent koji poziva na kraj rata, izviždani u dvorani

- Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena, a sve nakon toga predstavljalo je politički performans, a ne sport i ozbiljno je narušilo osnovna načela Eurolige i košarke!

KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja "Fuck you Serbia", napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO-a i promociju parole "Slava Ukrajini" koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju historijsku konotaciju i smisao!

Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i djece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner "Zaustavite agresiju na Jugoslaviju"?

VEZANI TEKST - Reakcija navijača Žalgirisa: NATO zastava, podržavate rat, gonite se, Srbi

Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahtijeva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent "Kosovo je Srbija" kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dijela teritorije Republike Srbije - napisali iz, između ostalog, iz KK Crvena zvezda.

Beogradski klub najavio je kako ima pravo tražiti pokretanje disciplinskog postupka i da Euroliga "kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.