open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Polusatni štrajk upozorenja ljekara i stomatologa u FBiH
U HNK žele kroz štrajk upozorenja podsjetiti na još uvijek do kraja neriješeno pitanje primjene kolektivnog ugovora
23.09.2019. u 08:51
get url
text
get url
text

Pitanje reprezentativnosti strukovnog sindikata i nepoštivanje obaveza iz kolektivnog ugovora razlozi su zbog kojih će danas ljekari i stomatolozi u zdravstvenim ustanovama u FBiH održati polusatni štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja organiziran je u svih 10 kantona, pa i u HNK, gdje su ljekari na pola sata zaustavili svoje radne obaveze. Traže da se kroz zakon o reprezentativnosti prizna važnost ljekara u zdravstvu.

-Nositelji smo odgovornosti, u svoju titulu doktora medicine smo uložili više od 20 godina učenja, tu smo 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici za sve građane FBiH i tražimo da Vlada FBiH da važnost svemu tome - poručuju ljekari. Kako tvrde u SKB-u Mostar, odluku o daljnjim koracima sutra će donijeti Skupština sindikata.

U HNK žele kroz štrajk upozorenja podsjetiti na još uvijek do kraja neriješeno pitanje primjene kolektivnog ugovora.

-Ne želimo svaki mjesec pokretati obustavu rada i tako se boriti za naša prava. Na putu smo da se nađe rješenje i nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u pitanje zdravstva te da ćemo pitanje kolektivnog ugovora završiti za cijelo njegovo trajanje - naglašavaju.

Kolektivni ugovor koji su ljekari u HNK potpisali s Vladom u julu prošle godine osigurao im je 30 posto povećanja u prošloj godini, ali i šest posto u ovoj. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u javnim zdravstvenim institucijama zaposleno je oko 700 ljekara, a na njihove plate odvaja se sedam posto od dijela budžeta za plate svih zdravstvenih radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.