Pomagao i kreator legendarnog Vučka: Kreirana idejna rješenja za maskotu EYOF 2019

Objavljeno: 16.10.17 u 14:42

Idejna rješenja maskote za Zimsku olimpijadu mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine (EYOF 2019), u protekla tri dana kreiralo je 28 mladih ljudi iz pet gradova BiH.

Kroz sva tri dana, podrška učesnicima bili su predstavnici EYOF 2019 i Networksa, kao i mentori, koje su činili profesori sa likovnih akademija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Učesnici su upoznati o svim prethodnim olimpijskim maskotama, kao i grafičkim standardima EYOF 2019 kojih se moraju pridržavati.

Učesnici su upoznali kreatora maskote ZOI ’84 Zlatka Brodića, koji je s njima podijelio iskustvo prilikom izrade maskote Vučko i izrazio želju da izradi pobjedničku maskotu i za EYOF 2019.

Stručni žiri činili su predstavnici gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu te predstavnici Networks i EYOF 2019. Kriteriji za izbor maskote bili su originalnost ideje, prezentacija, te finalni izgled maskote.

Zoran Cvjetković, mentor sa Likovne akademije u Sarajevu koji se bavi 3D animacijom, karakternim dizajnom i izradom maskota, kaže da su uspjeli kroz protekla tri dana usmjeriti ove mlade ljude do izrade odličnih rješenja.

- Nismo htjeli da utičemo na njihove odluke i kreativnost, već da im skrenemo pažnju na tehnički aspekt izrade maskote. Mislim da smo u dobrom dijelu uspjeli, s obzirom na to da je spremno petnaest maskota za prezentovanje stručnom žiriju, koje su zaista na zadovoljavajućem tehničkom nivou. Siguran sam da će pobjednička maskota zamijeniti nekadašnjeg Vučka i ostati u istoriji zapamćena kao i Vučko - rekao je Cvjetković.

Od 15 idejnih rješenja maskote EYOF 2019, stručni žiri je trebao izabrati samo tri najbolje, o čijem pobjedniku će od 20. oktobra odlučivati publika putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Pobjednik će dobiti nagradu od 1.500 KM, kao i karte za Sarajevo Unlimited, a pobjednička maskota će biti predstavljena na sajmu inovacija Sarajevo Unlimited.

Osim dobijanja zaštitnog znaka EYOF 2019, glavni cilj ove aktivnosti je druženje i upoznavanje mladih iz cijele BiH, te povezivanje Likovnih akademija koje pripadaju Univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.