open-navfaktor-logo
search
Okupaciona terapija
Pomoć ženama Udruženja "Medica" da savladaju krojenje, šivanje, tapaciranje, frizerstvo...
Udruženje "Medica" Zenica je u okviru raspoloživih resursa razvila okupacionu terapiju koja je predstavljena na Sajmu ženskih rukotvorina u Olovu.
28.03.2021. u 18:06
get url
text

Terapija na inovativan način pruža ekonomsku i psihosocijalnu podršku korisnicama "Medice" Zenica, a kroz okupacionu terapiju usvajaju se praktična znanja i vještine kao što su krojenje, šivanje i tapaciranje, frizerstvo i manikura.

Direktorica "Medice" Zenica, Sabiha Husić, istakla je da nakon obuka, žene mogu izložiti unikatne rukotvorine i u Osnaženom čudotvornom kutku u Zenici, koji je otvoren 2018. godine.

- Bitnost okupacione terapije su prvenstveno prepoznale ženske nevladine organizacije sa dugogodišnjim iskustvom jer su uvidjele da kada žena ne može imenovati sve ono što je preživjela, da kroz okupacionu terapiju usmjeri svoje misli da nešto uradi, proizvede, i na taj način počinje da prepoznaje svoju snagu i vraća samopouzdanje. Stoga je jako važno podržati okupacionu terapiju koja se realizira skoro tri decenije za najosjetljivije kategorije, žene i djecu žrtve traume i nasilja u okviru "Medice" Zenica - naglasila je Husić.

Rukotvorine nastaju vrijednim radom, trudom i zalaganjem žena, govori Hava Brandić koja već 25 godina radi kao instruktorica u edukativnom centru u "Medici" i prenosi znanja na žene.

- Kada prenesem znanje na druge, a ta osoba kasnije uspije, onda je to poseban osjećaj radosti - kazala je Brandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.