open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a vježba
"Pomoz Bog, junaci" pozdravio je Lukač policiju na Jahorini: "Ovo nije provokacija"
"Pomoz Bog, junaci", pozdravio je ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač pripadnike Specijalne antiterorističe jedinice i Žandarmerije RS-a na Jahorini. "Bog ti pomogo", odgovarili su do zuba naoružani policajci. 
22.10.2021. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Vježbe MUP-a RS-a su Dodikova vojna provokacija, ne treba nasjedati i davati mu opravdanje

Dio je to taktičke vježbe Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i Јedinice žandarmerije i PU Istočno Sarajevo. To je samo vježba, kao i ona kod Mrkonjić Grada, uvjeravaju iz bh. entiteta Republika Srpska.

S druge strane, brojni analitičari, ali i političari, intelektualci, ocjenjuju da se radi o žestokoj provokaciji i da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, ide do kraja u svojim namjerama o secesiji RS-a. 

{$galerijaFotografija}

- To se nikako drugačije ne može tumačiti nego kao otvorena vojna provokacija kako organima države Bosne i Hercegovine, tako i bacanje rukavice u lice međunarodnoj zajednici i njenim instrumentima za stabilizaciju mira - kazao je za Faktor Nedžad Ahatović, vojni analitičar, govoreći o dešavanjima na Jahorini i u Mrkonjić Gradu. 

Nakon pozdrava i ponašanja u stilu vođa različitih specijalnih, formalnih i neformalnih, pa i paravojnih jedinica iz devedesetih, Lukač se obratio i novinarima koji su s interesovanjem pratili vježbu. 

EUFOR-ova letjelica na Jahorini u toku vježbe MUP-a RS-a

Lukač je, na pitanje novinara, ustvrdio da se ne radi o provokaciji bilo koga, nego o vježbi koja je ranije najavljena. 

- Na ovaj način pokazujemo opremljenost, obučenost svih naših policijskih jedinica. Specijalna antiteroristička jedinica, jedinica žandarmerije i redovne policije su pokazale danas kako da se nose sa svim izazovima koji mogu da se dese u Republici Srpskoj, poput terorističkih akata ili bilo kakvih drugih ugrožavanja naših građana. Ove vježbe su u već ranijem periodu planirane i zato ih danas izvodimo, ali ovdje je ciljano na Jahorini da otvorimo stanicu policije. Kao što možete da vidite, Jahorina je jedno veliko gradilište, jedan veliki turistički potencijal Republike Srpske. Kada znamo da na ovom prostoru u zimskom periodu sezone vikendima bude od pet-šest, pa i do 10.000 ljudi, to je jedan mali grad koji živi i funkcioniše, i na taj način smo odlučili da u našoj sistematizaciji sistematizujemo novu organizacionu jedinicu, stanicu policije koju ćemo danas otvoriti.

U budućnosti planiramo da taj kapacitet proširimo, odnosno da pravimo novu stanicu policije da bismo mogli da odgovorimo svim zadacima i potrebama. Svi turisti koji duđu na Jahorinu da budu apsolutno sigurni, da ovdje zajedno sa svojim porodicama mogu u miru da uživaju, što i jeste cilj svakog turističkog kapaciteta – kazao je Lukač.

Dodao je da ova vježba pokazuje sinergiju svih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i odgovor na bilo kakvo ugrožavanje građana Republike Srpske ili bilo koga ko se nađe u Republici Srpskoj.

- Vježba je veoma uspješno izvedena i zato čestitam svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su pokazali sva svoja znanja, koja vježbaju godinama unazad – rekao je Lukač.

Osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je vježba jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova provokacija.

- Apsolutno nema nikakve veze sa provokacijom, niti trenutnom političkom situacijom. Kao što sam već ranije i rekao, ove vježbe su već ranije planirane. Znate da sezona na Jahorini počinje u naredni mjesec, iz tih razloga nismo htjeli da vježbu pravimo u sezoni, već da to uradimo u ovom trenutku i da otvorimo stanicu policije koja će moći početi sa radom i da garantuje sigurnost svim turistima koji se ovdje pojave – kazao je ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS-a.

Lukač je potvrdio kako je Jahorinu "nenajavljeno u toku vježbe nadletao avion EUFOR-a".

VEZANI TEKST - Lukač odgovara da li je protiv Dodika ili je s njim

- Zbog toga nismo podigli drugi helikopter da ne bi došlo do incidenta - rekao je Lukač, koji je dodao da MUP RS-a neće nabavljati nove puške i da je to dezinformacija.

Pored vježbe na Jahorini, pripadnici Policijske uprave Mrkonjić Grad, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i jedinica žandarmerije Mrkonjić Grad, Doboj i Prijedor su u Donjim Baraćima izveli vježbu sprečavanja krijumčarenja migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji.
  

Pokazna vježba, MUP RS, Jahorina, 22.10.2021
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.