open-navfaktor-logo
search
100 dana rada
Pompezna predstava Vlade TK: Na 28 sjednica usvojene izmjene šest zakona
Vlada Tuzlanskog kantona danas je u Narodnom pozorištu Tuzla, na veoma pompezan način, predstavila rezultate svoga rada u prvih 100 dana mandata.
06.05.2021. u 15:58
get url
text
Detalj sa prezentacije rada Vlade TK

O radu Vlade TK u četrdesetominutnom izlaganju, uz vizualna pomagala, govorio je premijer Kadrija Hodžić, a tome je prethodila i videoprezentacija. Sve to direktno je prenosila RTV Tuzlanskog kantona, a prijenos je nuđen i svim drugim zainteresiranim medijskim kućama. U prezentaciji, naravno, nije bilo ni riječi o tome da je Uprava, baš te RTV TK, smijenjena na do sada neviđen i pravno krajnje diskutabilan način.

VEZANI TEKST-Rezultati rada nebitni: SDP i PDA brutalno smjenjuju nepoželjene, posljednji primjer je RTV TK

No krenimo s osnovnim podacima, Vlada TK za 100 dana djelovanja, održala je 15 redovnih i 13 vanrednih sjednica. Raspravljali su o 228 tačaka dnevnog reda i usvojili izmjene šest zakona.

Ono što je posebno istaknuto u prezentaciji premijera Hodžića je osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK. Odluka o osnivanju Ureda donesena je prije dva dana, to vladino tijelo nije još ni uspostavljeno, a kamoli operativno.

- Čitava zemlja je u koruptivnoj blokadi. Da bi se oslobodili te napasti moramo praviti mehanizme za suzbijanje korupcije. Ti mehanizmi su uspostava Ureda za borbu protiv korupcije, donošenje Zakona o porijeklu imovine političkih dužnosnika i donošenje odluke o zapošljavanju, odnosno da se bira prvi sa liste, i na kraju, donijeli smo odluku da članovi Vlade ne zapošljavaju članove svoje porodice - rekao je premijer Hodžić.

VEZANI TEKST-Vladajuća većina bez milosti: Smijenjeni svi direktori škola u TK

Međutim, tokom prezentacije nije spomenuto da su izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju TK, u Skupštini TK iskorištene za smjenu 121 direktora osnovnih i srednjih škola i svih stalnih školskih odbora.

Nije bilo ni riječi o smjenama koje je svojim odlukama direktno provela Vlada TK. Nakon samo 20-ak dana rada Vlada TK smijenila je upravni odbor UKC-a Tuzla, koji je nekoliko mjeseci prije toga izabran na četverogodišnji mandat. Nedugo nakon toga imenovan je i privremeni Upravni odbor, finansijski veoma potentne institucije, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Pored toga, mijenjani su direktori, nadzorni, odnosno upravni odbori i predstavnici državnog kapitala u državnim preduzećima i institucijama "Šume TK", "Spreča", Međunarodni aerodrom Tuzla", Univerzitet u Tuzli, Zaštićeni pejzaž "Konjuh", Odgojni centar TK, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i Rudnik soli Tuzla.

VEZANI TEKST-Kadrovske promjene na UKC-u Tuzla: Gotovo pola članova Upravnog odbora dobilo dodatne funkcije

Premijer Hodžić dotakao se smjena samo kada je rekao da na UKC-u nisu smijenjeni načelnici klinika, nego je nekima istekao mandat.

- Niti jedan načelnik klinike nije smijenjen, niti će biti smijenjen - obećao je danas Hodžić, valjda zaboravivši da je smijenio Upravni odbor UKC-a Tuzla.

Kao dva glavna cilja u daljenjm radu premijer TK istakao je suočavanje s nepovoljnim demografskim kretanjima, odnosno migracijom stanovništva u zemlje Zapadne Evrope, kao i odgovor na pad broja poslovnih subjekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.