navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prirodni fenomen

Pomračenje Sunca iznad Čilea i dijelova Argentine pratile hiljade ljudi

Posljednje pomračenje Sunca zabilježeno je u augustu 2017. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim zemljama Južne Amerike

Objavljeno: 03.07.2019. u 10:37
get url
text

Stanovnici Čilea i dijelova Argentine pratili su potpuno pomračenje Sunca koje je zabilježeno prvo iznad Tihog okeana, a nakon toga i na obalama Čilea, javlja Anadolu Agency (AA). 

U Argentini je ovaj fenomen zabilježen u 16.30 sati po lokalnom vremenu, a u ta dva sata pratili su ga stanovnici San Juana, La Rioja, San Luisa, Cordobe, Santa Fea i Buenos Airesa. 

Stanovnici Buenos Airesa su se odlučili za mjesta na visokoj nadmorskoj visini kako bi uživali u ovom prizoru. U posmatranju pomračenja Sunca u San Juanu učestvovalo je oko 15.000 građana koji su se našli u tom gradu u to vrijeme. 

Pomračenje Sunca u Coquimbu, na sjeveru Čilea, pratilo je oko 140.000 turista. Posljednje pomračenje Sunca zabilježeno je u augustu 2017. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim zemljama Južne Amerike.

{$galerijaFotografija}

Potpuno pomračenje Sunca događa se u gradovima u centralnom dijelu Amerike, a djelimično pomračenje vidi se na sjeveru kontinenta i u dijelovima Južne Amerike. Do te pojave dolazi zbog toga što se vremenski poklapaju izlazak Mjeseca i zalazak Sunca, pa se na mjesečevoj lopti pravi sjena koja će u najintenzivnijim momentima zasjeniti trećinu njegova tijela. 

Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku, a na nebu iznad BiH i regije se najintenzivnije pomračenje očekuje u srijedu navečer. 

20190703_2_37172693_45767025.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow