open-navfaktor-logo
search
Iduća 24 sata kritična
Poplave u Hrvatskoj: Vanredna situacija u Petrinji i Sisku
Vanredna situacija zbog porasta Kupe proglašena je u Petrinji i Sisku, očekuje se vodostaj i do deset metara, a iduća 24 sata smatraju se kritičnim za ovo područje.
19.05.2023. u 09:15
get url
text

Mnoge nasipe, koji su na tom području oštećeni još od zemljotres, sanira Hrvatska vojska.

Vodostaj Kupe na mjernom području kod Petrinje je u petak u pet sati iznosio 972 centimetara. Kupa je od ponoći narasla tri centimetra, što je nešto sporiji rast nego proteklih dana.

U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačavalo je u četvrtak uveče dio nasipa koji je stradao u zemljotresu.

- Mi smo se nadogradili s privremenim sistemima koji bi trebalo da izdrže. Nadamo se da neće biti novih kiša - rekao je u četvrtak generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je obišao petrinjsko područje, a premijer Andrej Plenković područje Karlovca.

U Karlovcu su vodostaji Kupe i Korane počeli padati, ali se rijeke povlače sporo, pa će i narednih dana uzrokovati probleme.

Najteže je nizvodno od Karlovca. Desetak je sela okruženo vodom i brojne su saobraćajnice poplavljene, a mještanima pomažu vatrogasci i spasioci.

Teško je i u Hrvatskoj Kostajnici, ali vodostaj Une pada, ukinuto je vanredno stanje, ali su na snazi vanredne mjere odbrane od poplave.

Gradske ulice i mnoge kuće i dalje su pod vodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.