open-navfaktor-logo
search
Obilna kiša
Poplave u Tomislavgradu: Zatvorena saobraćajnica koja vodi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom
Obilna kiša koje danima pada na prostoru općine Tomislavgrad zadala je dosta posla vatrogascima.
08.12.2020. u 18:51
get url
text

Kako je za Fenu kazao komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tomislavgrad Mate Jurčević, tokom dana sva njihova oprema i ljudstvo bili su angažirani na ispumpavanju vode iz poplavljenih porodičnih i javnih objekata.

- Naše pumpe danas su radile na ispumpavanju vode iz Staračkog doma u Tomislavgradu, iz jedne stambene zgrade iznad pošte te u nekoliko porodičnih kuća. Veći broj vlasnika kuća nabavio je vlastitu opremom za ispumpavanje jer iz ranijih iskustava znaju da im obilne kiše izazivaju dosta problema - kazao je Jurčević.

Velike količine kišnih oborina dovele su i do prelijevanja vode preko nekih saobraćajnica, pa je tako zatvorena lokalna saobraćajnica na dijelu Viničkog polja, pored naselja Vinice, koja vodi prema graničnom prijelazu s Republikom Hrvatskom.

Kako su kazali iz PU Tomislavgrad, proteklih dana voda je ugrožavala sigurnost saobraćaja na dionici magistralne ceste Tomislavgrad – Posušje u Mrkodolu, a kritično je bilo i na kantonalnoj cesti od Tomislavgrada do Blidinja te od naselja Mandino Selo prema Borčanima, Omolju i Seonici, gdje je lokalna rječica Ričina prijetila izlijevanjem iz korita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.