open-navfaktor-logo
search
Procvat turizma
Popularna turistička destinacija Turske: Nemrut je planina skulptura i najljepših svitanja i sutona
Glavna atrakcija Nemruta je plato u blizini vrha na kojem su smještene brojne skulpture, uključujući i onu 50 metara visoku
29.06.2019. u 10:55
get url
text

Planina Nemrut na jugoistoku Turske nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a među sve većim brojem turista koji je posjećuju slovi za mjesto sa najljepšim izlascima i zalascima sunca.

Posljednjih nekoliko godina turizam na jugoistoku Anadolije ostvaruje pravi procvat, a glavne atrakcije na toj turneji su planina Nemrut i Adiyaman.

{$galerijaFotografija}

Nemrut je proglašen nacionalnim parkom, pa turisti i do sat vremena trebaju pješačiti kako bi došli na jedinstvene platoe te planine.

Glavna atrakcija Nemruta je plato u blizini vrha na kojem su smještene brojne skulpture, uključujući i onu 50 metara visoku za koju se vjeruje da je postavljena na grobnici kralja Antioha Komagenskog iz prvog stoljeća prije Nove ere.

Godišnje Nemrut posjeti oko 100.000 domaćih i stranih turista, a većina ih na planinu dolazi kako bi i uživali u spektakularnim prizorima prilikom izlazaka i zalazaka sunca.

Graham Douglas je iz Australije stigao kako bi uživao u zalasku sunca na Nemrutu, a u razgovoru s novinarom AA kazao je da je taj doživljaj vrijedan svakog truda.

- Prije deset godina sam prvi put pročitao nešto o Nemrutu. Ima sam želju da dođem. Prizori koje sam vidio su fantastični. Rijetka su ovakva mjesta na svijetu. Skulpture su također fascinantne - kazao je Douglas.

I turist Mustafa Yilmaz iz Istanbula je prvi put posjetio Nemrut i uživao u njegovom krajoliku.

- Prevalili smo težak put i došli ovdje. Ovo je doista mjesto koje treba posjetiti. Kamo sreće da sam ranije dolazio. Sve je mnogo ljepše nego se priča i piše o ovom mjestu -  kazao je Yilmaz.

Planina skulptura Turska
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.