open-navfaktor-logo
search
FDA Upozorila
Popularni suplement za "ljepotu" mijenja krvnu sliku i otežava dijagnozu infarkta
Naglašeno je kako se uzimanje biotina može umiješati u laboratorijske nalaze - i to one naročito "kritične"
07.11.2019. u 18:33
get url
text

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na potencijalne opasnosti koje mogu prouzrokovati suplementi biotina, koji su veoma popularni, naročito oni za "ljepotu" koji se daju u slučajevima problema sa kožom, kosom i noktima.

Valja naglasiti kako ih mnogi uzimaju i na svoju ruku, kako bi poboljšali izgled.

Naglašeno je kako se uzimanje biotina može umiješati u laboratorijske nalaze - i to one naročito "kritične".

Biotin, kako se dalje navodi, svojim djelovanjem može drastično umanjiti nivo troponina, a upravo je on "ključ" u dijagnosticiranju srčanih udara.

Agencija je izrazila zabrinutost osvrnuvši se na sve veći broj slučajeva u kojima je biotin poremetio krvnu sliku što je rezultiralo vrlo niskim nivoima troponina, što je bilo potpuno lažno stanje.

O ovome problemu pisalo se i ranije, 2017. godine. Agencija je tada upozorila da su određeni načini provođenja laboratorijskih testova problem uspješno anulirali, no upozoravaju ponovo da to nije slučaj kod svih načina provođenja, piše Medicine Net.

U ponovljenom apelu, agencija upozorava srčane bolesnike, koji redovno uzimaju suplemente biotina da o tome obavijeste svojeg ljekara, kao i ljekare da obrate posebnu pažnju na slične slučajeve.

Pogrešno iščitavanje nalaza može biti opasno, naročito kod pacijenata koji se oporavljaju od srčanog udara.

Biotin je vitamin B7, a može se naći i u kompleksima vitamina B, u kapsulama multivitamina, kao i suplementima koji se reklamiraju pod nazivima "vitamini za kosu, kožu i nokte".

Stoga je jako važno da o bilo kojim supelmentima koje ste odlučili uzimati, obavijestite ljekara, naročito ako već imate dijagnozu.

Ukoliko se spremate obaviti neka laboratorijska testiranja, obavezno obavijestite liječnika o svim dodacima prehrani koje uzimate, čak i ako su oni potpuno "prirodni".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This Weeks Weekly Tip, Enjoy Peeps! #theremedie #wednesdaysweeklytips #vitaminb #biotin #hair #growth #wegotchu

A post shared by The REMEDIE (@real_remedie) on

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.