navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uredite dom

Poput Mjeseca: Biljka koja ujesen donosi svoje najnježnije lice

Nježni, čarobni, srebrnkasti, nalik Mjesečevoj površini – takvi su cvjetovi biljke koju poznajemo pod nazivom lunaria, srebrenka, mjesečnica, Judin cvijet ili srebrni dukati.

Objavljeno: 02.10.2020. u 16:29
get url
text

Ako ste ovih dana obišli prodavnice s cvijećem, sigurno ste primijetili grančice s delikatnim, srebrnkastim "cvjetovima" koje najljepše izgledaju upravo u svojoj posljednjoj fazi razvoja, kao osušene biljke.

Riječ je o biljci koja je raširena u gotovo čitavoj Evropi. Zanimljivo je da su već stoljećima poznata ljekovita svojstva ove biljke, a neki od najstarijih zapisa mogu se naći u ruskim medicinskim knjigama. Upravo je ondje zabilježeno da ima diuretski i sedativni učinak, a infuzija sjemena može se koristiti kod epilepsije, konvulzija kod djece, prilikom upala mokraćnih kanala, grčeva u trbuhu, migrene, a od velike je pomoći i kod kožnih bolesti.

Međutim, kada ovu biljku ugledate usred ljeta, nikada ne biste na prvi pogled pomislili kakav će izgled poprimiti ujesen. Svojim srcolikim listovima, mirisnim cvjetovima veličine od 2 do 3 cm bijele, ljubičaste ili grimizno crvene boje mami pažnju i kukaca i ljudi od aprila do juna.

No, za razliku od brojnog drugog ukrasnog cvijeća, lunaria ima i plodove. Dok su još nezreli, imaju pikantan i oštar miris i okus, pomalo nalik hrenu, pa se mogu koristiti kao začin uz jela od mesa. Ti su plodovi zaobljeni, plosnati i imaju srebrnastu pregradu. Od zelene boje tokom ljeta polako prelaze u srebrnkastu, a jednom kada se biljka ubere i osuši, izgledaju baš onako kako ih ovih dana viđamo na pijacama i u prodavnicama.

No ovu je biljku jednostavno uzgojiti i kod kuće, i to od sjemena. Obično se uzgaja kao dvogodišnja biljka jer u godini sijanja ne cvjeta – cvjetovi će se pojaviti tek u drugoj godini, a s njima i plodovi. Odgovara joj sjenovit položaj (iako dobro podnosi i direktno sunce), kao i vlažno, dobro drenirano zemljište.

Ako ste svoje domove već polako počeli “odijevati“ u jesenko ruho, ova je osušena biljka idealan odabir koji će dugo trajati.