open-navfaktor-logo
search
"Korona zakon"
Porezna uprava FBiH objavila upute poslodavcima: Kako ostvariti pravo na subvencije
Porezna uprava Federacije BiH na svojoj web stranici je objavila uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa, po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica
14.05.2020. u 11:51
get url
text
Dokumentacija, ilustracija
Dokumentacija, ilustracija

Pravo na subvencioniranje doprinosa imaju porezni obveznici koji su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine i koji imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u mjesecu za koji podnose zahtjev u ovoj godini u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

Ostvareni promet poslovnog subjekta utvrđuje se na osnovu podataka o evidentiranom prometu putem fiskalnih sistema na serveru Porezne uprave.

Pravo na subvenciju nemaju javna preduzeća, banke i druge finansijske organizacije, udruženja, javne institucije, organi uprave, organi i jedinice lokalne samouprave.

Porezni obveznici koji ispunjavaju uvjete, zahtjev za subvencioniranje doprinosa podnosi na Obrascu ZSD koji je sastavni dio ovog uputstva. Svi podaci u Obrazac ZSD se unose iz poslovnih knjiga i evidencija podnosioca zahtjeva i isti trebaju odgovarati stanju u poslovnim knjigama.

Uputstvo za popunjavanje Obrasca ZSD se nalazi na web stranici PU FBiH www.pufbih.ba u dijelu Obrasci.

Obrazac se podnosi u dva primjerka, jedan za PU, a drugi za poreznog obveznika. Zahtjevi se mogu predati lično, poštom, mailom, faksom. Ako se dostave mailom ili faksom obveznici su dužni u roku od 15 dana dostaviti originalni zahtjev sa prilozima.

Uz zahtjev, porezni obveznici podnose i dokaze o obračunu plaća - Obrasce MIP-1023 i specifikacije 2002/2002-A i to neovisno od toga da li su isplatili plaću za mjesec za koji se traži subvencija. Ako se traži supvencija npr. za mjesec april 2020. uz zahtjev je potrebno dostaviti i propisane obrasce (MIP-1023, 2001, 2001-A, 2002, 2002-A.)

Rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za 04/2020. godine je 29.05.2020. godine, a za naredne mjesece do desetog u tekućem za prethodni mjesec.

Detaljnije upute možete vidjeti OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.