open-navfaktor-logo
search
24 kilometra od Konjica
Porodica Subašić iz sela Gorani dobila sedmo dijete: Poklonima ih obradovao i reisu-l-ulema Kavazović
Porodica Subašić iz sela Gorani, udaljenog 24 kilometra od Konjica, bogatija je za još jednog člana porodice. Kćerka Rejhana je sedmo dijete Amele i Harisa Subašića.
10.03.2020. u 22:39
get url
text

Ovaj bračni par bavi se poljoprivredom i onime što zarade svojim radom i trudom prehranjuju svoju porodicu. Osmijeha i graje im ne nedostaje, a stariji pomažu oko mlađih, te se i mami Ameli koliko-toliko olakša.

Najstariji sin u porodici Subašić je šesnaestogodišnji Bilal. Četrnaestogodišnja Dalila, Hamza koji ima 13 godina i devetogodišnja Sumeja su osnovnoškolci. Dalila je odlična učenica devetog razreda, a želja joj je da upiše medresu.

Najmlađi članovi porodice Subašić su šestogodišnji Velid i trogodišnji Ismail, te novorođena beba Rejhana.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović poslao je poklon porodici Subašić. A posjetili su ih i poklonima obradovali predstavnici Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te muftija mostarski Salem-ef. Dedović.

- Posjetili smo porodicu Subašić i uručili poklon reisu-l-uleme povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Rejhane, jer smo protekle dvije godine u Odjelu za brak i porodicu započeli jednu lijepu praksu - kazala je dr. Safija Malkić. 

Pojasnila je da Islamska zajednica na simboličan način  stimulira natalitet koji opada u Bosni i Hercegovini već duži niz godina tako što daruje šesto, sedmo i svako naredno dijete u svakoj porodici. Dodala je da je reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer sa ovako velikim brojem članova porodice.

- Želimo roditelje podržati i ističući njihov primjer ohrabriti druge bračne parove jer je i poslanik Muhammed, a.s., kazao "Ženite se i porađajte se, jer ću se ja vama i vašom brojnošću ponositi na Sudnjem danu" - kazala je Malkić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik efendija Delić kazao je da se svi raduju kada čuju oavko lijepe vijesti kao što je rođenje novog člana zajednice.

U osnovnoj školi u Goranima nastavu pohađa 37 djece i svi pohađaju mektebsku nastavu, piše Preporod.info.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.