open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Porodice žrtava nakon presude Šušnjaru: Nije rekao ni gdje su kosti njegovih komšija
Najmlađa žrtva je beba od dva dana iz porodice Kurspahić koja nije dobila ni ime, a spaljene su i cijele porodice
30.10.2019. u 14:22
get url
text

Porodice žrtava ratnog zločina počinjenog u Višegradu 1992. godine nisu zadovoljne presudom Radomiru Šušnjaru koji je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na 20 godina zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o zločinima u koje su uključena i ubistva civila koji su bili zatvoreni u kući u Pionirskoj ulici.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić izrazila je nadu da će "Lalco" u vremenu do Apelacionog vijeća razmisliti i barem kazati gdje su kosti njegovih prvih komšija.

-To bi bilo ljudski i na neki način i izvinjenje komšijama kod kojih je radio kao najamnik. Članovi porodica ubijenih nikada ne mogu biti zadovoljni. Bez obzira kakva je presuda mi je poštovati moramo - kazala je Hasečić.

Kako je kazala, danas je jako teško govoriti o "živoj lomači" u njenom Višegradu, gradu živih lomača. U presudi su navedena imena 26 osoba, a Hasečić je kazala da je tako jer "srodnici na vrijeme nisu donijeli izvode iz matičnih knjiga umrlih.

-A kod nekih su spaljene cijele porodice. Trebalo se Tužilaštvo potruditi da službeno zatraži od Instituta za nestale, Haškog tribunala podatke, mnoga imena nedostaju - pojasnila je Hasečić.

U Sudu BiH danas je bio i Huso Kurspahić.

-Bio sam svjedok u ovom predmetu. U lomači sam izgubio devetero iz kuće. Svjedočio sam pet puta. Pravda nikada ne može biti zadovoljena za onoga ko je povrijeđen - pojasnio je Kurspahić, bivši policajac.

Najmlađa žrtva je beba od dva dana iz porodice Kurspahić.

-Beba je rođena u šumi, iznad našeg sela. Beba nije dobila čak ni ime - rekao je Kurspahić.

Snage da priča sa medijima nije imala Zineta Mujezinović.

-Iz moje kuće je stradalo sedam članova porodice. Otac, majka, snaha i od brata troje djece, zapaljeni su - priča kroz suze navodeći da porodice žrtava nikada nisu zadovoljne presudom.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, rekao je da će kada dobiju pisani otpravak presude, odlučiti o ulaganju žalbe na prvostepenu presudu u pogledu visine kazne.

-Tužilaštvo BiH uložilo je velike napore u procesuiranju ovog predmeta. Dočekali smo prvostepenu presudu. Kada dobijemo pisani otpravak presude, odlučit ćemo o ulaganju žalbe na prvostepenu presudu u pogledu visine kazne - poručio je Grubešić.

Kako je kazao, po Kaznenom zakonu BiH maksimalna propisana kazna je 45 godina zatvora.

-Ona do sada nije bila pravosnažno izrečena u Sudu BiH. Mislim da je 43 godine najstrožija kazna koja je bila izrečena - pojasnio je Grubešić.

Govoreći o tome da li su zadovoljni presudom rekao je da je ona osuđujuća.

-Mi smo uložili velike napore u procesuiranju ovog predmeta - dodao je Grubešić.

Dejan Bogdanović, advokat Radomira Šušnjara, najavio je žalbu.

-Prirodno da će se u slučaju ovakve presude odbrana žaliti. Najavljujemo žalbu. Vidjeli ste iz obrazloženja presude da je Sud na osnovu indicija zapravo utvrdio povezanost djelovanja s ratom što ova odbrana smatra vrlo neobičnim - poručio je Bogdanović.

Očekuje pismeni otpravak pa da vidi na šta je Sud mislio. 

-On je osuđen po Krivičnom zakonu bivše države odnosno Krivičnom zakonu SFRJ i po tom osnovu dobio 20 godina. To je maksimalna kazna - dodao je Bogdanović.

Radomir Šušnjar zvani "Lalco", tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada su u kući, u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvorene i zapaljene osobe bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, na području općine Višegrad 14. juna 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno sa Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.