Porsche Grand Prix: Šarapova se nakon suspenzije vraća na teren već u Stuttgartu

Objavljeno: 10.01.17 u 13:35

Marija Šarapova će se vratiti profesionalnom tenisu na turniru Porsche Grand Prix, koji se održava u aprilu u Stuttgartu.

Bivša najbolja teniserka svijeta kažnjena je sa 15 mjeseci suspenzije nakon pozitivnog testa na meldonium u januaru prošle godine, zbog čega se ne može takmičiti do 26. aprila.

Meldonium je, inače, supstanca koja poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva, a za koji je 28-godišnja teniserka tvrdila da ga uzima od 2006. godine zbog zdravstvenih problema. No, nije bila upozorena da je od 2016. na listi zabranjenih supstanci.

Turnir u Stuttgartu odabran je za povratak, jer Porsche je jedan od njenih glavnih sponzora. Mislilo se da ipak neće moći nastupiti, jer turnir počinje dva dana prije nego što joj istekne suspenzija, prenosi Eurosport.

Šarapovoj neće biti dozvoljeno prisustvo turniru do srijede, kada je na rasporedu njen meč u okviru prvog kola.

- Ne mogu biti sretnija, jer vraćam se na WTA tour učešćem na omiljenom turniru. Jedva čekam da ponovo vidim svoje navijače i da ponovo radim ono što volim - kazala je Šarapova za porsche.com.

Ona se vraća na terene bez rankinga i treba joj pozivnica da nastupi na ovom turniru.

Dvostrukoj pobjednici French Opena također će biti potreban "wild card" za nastup u Parizu, a gotovo sigurno i za Wimbledon.

Stuttgart je jedan od turnira na kojima je Šarapova imala najviše uspjeha, s obzirom na to da je osvojila tri titule zaredom - od 2012. do 2014. godine.