open-navfaktor-logo
search
Jednoglasna odluka
Poruka da "hohštapleri neće proći nekažnjeno": Formiran odbor koji će ispitati nabavku respiratora iz Kine
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog delegata Elmedina Konakovića, formirao je privremeno radno tijelo odnosno Odbor koji će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM, a nabavljenih preko firme "Srebrena malina" iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.
04.05.2020. u 16:54
get url
text

- Drago mi je da svi isto razmišljamo u cilju rješavanja ovog problema. Članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZ BiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS) - rekao je Konaković.  

Cilj Komisije je ispitati da li je dobavljač imao potrebne dozvole, da li su cijene bile tržišne kod nabavke respiratora i druge okolnosti.

 - Podržavamo osnivanje jednog ovakvog tijela. Korupcija je jedan od fenomena koje nagriza društvo. Uz sve to najvažnija stvar je da nam se kroz korupciju smanjuju sredstva i s tim se moramo boriti. Ne postoji zlatno pravilo za to, ali svi moramo dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije te je osnivanje ovog tijela nužno. Važno je da se neki postupci na najtransparentniji način ispitaju - izjavio je šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

Prva sjednica Odbora će se održati nakon današnje sjednice na kojoj bi se trebao odrediti predsjednik i zamjenici predsjednika tog tijela.

- Prvi naš korak je da "hohštaplerima" pokažemo da neće prolaziti nekažnjeno kao zadnjih 25 godina. Skrivanje iza srebreničkih žrtava je najgori mogući presedan. Zaigrati na kartu žrtve a mahati milionima maraka je licemjerstvo bez presedana koje ne mogu smjestiti u ništa razumno - kazala je delegatkinja Segmedina Srna–Bajramović.

Dodala je da se danas postavljaju mnoga pitanja.

- Ovdje se postavljaju mnoga pitanja na koja se moraju dati odgovori. Kako je uopće moguće da malinarska firma uveze respiratore? Da li su dobili sve potrebne dozvole i ko im je omogućio? Pitanje svih pitanja je ko će da odgovara za ovaj kriminal bez presedana - rekla je Srna-Bajramović na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je završena sa ovom tačkom dnevnog reda.

Delegat Zvonko Marić (SBB) je smatrao da odbor ne treba da se odnosi samo na respiratore, već i na ostale nabavke. 

- Ne bih volio da ova komisija bude u stilu Churchilla: "Kada želite da nešto ne uspije, formirajte komisiju" - rekao je Marić. 

Govorio je i Damir Džeba (HDZ) o nabavci respiratora preko firme "Srebrena malina". 

-  Ovo je zločinački poduhvat. Neko je osmišljavao kako dodatno zaraditi. Kako će jedan malinar uvesti robe od 10 miliona KM? Ova komisija nam je itekako potrebna i neka bude samo na ovu temu. Neko je rekao da je ovo lopovska država, i jeste. Nama iz reda hrvatskog naroda su ukrali tri člana Predsjedništva - rekao je Džeba. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH preuzima predmet u vezi s nabavkom respiratora

Za riječ se javio i delegat Aner Žuljević (SDP).

- Novalić kaže da je sve radio Solak. Vrh piramide je premijer Vlade FBiH koji je sve znao, direktno učestvovao, a ništa nije poduzeo. Ja ne vjerujem ni tužilačkim ni pravosudnim institucijam ove zemlje. Izvinjavam se Fikretu Dediću koji je zbog tri metra drva zaglavio u zatvoru, bio borac, a nisu oni koji su uzeli milione – rekao je Žuljević.

Delegat Dragan Stevanović (SDP) je također dao punu podršku formiranja  radnog tijela koji će ispitati sve vezano za nabavku 100 respiratora iz Kine.

- Dajem svoju podršku, ne da ganjam vještice i tražim kriminalce. Glasat ću zbog svoje obaveze. Očito je da Vlada FBiH to nije učinila. Tražimo odgovornost Vlade. Ovo što se desilo s respiratorima je vrh ledenog brijega. U javnim nabavkama nisu stručnjaci već laici – rekao je Stevanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.