Poruka desničara Poljske: Evropa će biti bijela ili bez ljudi

Objavljeno: 11.11.17 u 23:06

Deseci hiljada nacionalista prošli su u subotu Varšavom, u tradicionalnom Maršu nezavisnosti na 99. godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Poljske.

Zabrinjavajuće poruke desničara iz Varšave
Zabrinjavajuće poruke desničara iz Varšave

Marš se ove godine održao pod parolom "Mi hoćemo Boga", uz transparente "Bijela Evropa bratskih naroda", "Evropa će biti bijela ili bez ljudi", uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri, udri u liberalizam", "Bog, čast, otadžbina", "Smrt neprijateljima otadžbine", "Poljska bijela katolička", prenose agencije.

U atmosferi kao na nogometnim utakmicama, uz upaljene baklje, petarde i vatromet pred početak Marša nezavisnosti, gosti istomišljenika poljskog ekstremističkog Narodnog radikalnog bloka, koji organizira marš, koji su došli iz Slovačke i Italije, pozvali su Evropljane da se udruže protiv, kako su rekli, "neomarksista iz Evropske unije i islamista", navodeći da "Evropa mora biti kršćanska i bijela, ili će propasti".

- Primitivna kultura i vjera islamista ne može se ravnati prema našoj evropskoj kršćanskoj kulturi. Vi ste predvodnica cijele Evrope, braćo. Svi islamisti neka vide da ovdje nisu dobrodošli. Branit ćemo naše slovenske žene i djecu. Branit ćemo našu kršćansku vjeru. Bog, čast i domovina - kazao je masi pred početak marša Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka, koja je doživjela prije sedmicu dana potpuni debakl na regionalnim izborima i sada ima samo dva regionalna poslanika.

U Maršu nezavisnosti, kojem su konzervativne poljske vlasti stranke Pravo i Pravda ove godine odobrile privilegirani status takozvane ciklične manifestacije za naredne četiri godine, tokom koje su, prema zakonu, zabranjene sve kontramanifestacije na razdaljini od 100 metara, čule su se parole protiv ljevice i skandiranje "Na drveću, umjesto lišća, visit će tijela komunista", protiv pripadnika LGBT populacije, a ove godine prvi put i radikalne antiukrajinske parole.

Marš je osiguravalo više od 6.000 policajaca, koji su dobili pojačanja iz regije.

Na ulice su u antifašistički Marš slobode i ravnopravnosti, suprotno ekstremistima, izašle u subotu, drugom trasom, također centrom grada, hiljade Varšavljana s transparentima: "Za vašu i našu slobodu", ili "Poljska bijela samo zimi", sa zastavama Evropske unije, a njihov Marš, uz zvuke muzike i veselo skandiranje, podsjećao je na karnevale.

Policija je privela grupu od više od 40 antifašističkih aktivista iz pokreta Građani Republike, koja je aktivna na demonstracijama protiv poljske Vlade, zato što su se okupili na trasi Marša nezavisnosti da dočekaju nacionaliste protestnim transparentima.

Antifašistički marš završava pred policijskom stanicom, gdje ih saslušavaju da im pruži moralnu podršku, javljaju mediji.

Od ekstremističkog rodoljublja distancirala se ove godine utjecajna Poljska katolička crkva, posebno zbog glavne ovogodišnje parole "Hoćemo Boga", a poljski velikodostojnici više puta su u danima pred Dan nezavisnosti upozoravali da patriotizam ne znači nacionalizam.