Poruka iz Sarajevogasa: Sarajevski kanton i ove zime bit će uredno snabdjeven

Objavljeno: 20.09.17 u 21:41 Autor: R. D.

Korisnici prirodnog gasa na području Kantona Sarajevo će u nastupajućoj sezoni grijanja biti uredno snabdjeveni prirodnim gasom.

Palavra: Plan nabavke prirodnog gasa usaglašen sa BH-Gasom
Palavra: Plan nabavke prirodnog gasa usaglašen sa BH-Gasom

Time se demantuju sve spekulacije oko navodnih problema urednog snabdijevanja gasa Bosne i Hercegovine i da zbog ratnog duga dolazi u pitanje snabdijevanje najvećeg potrošača gasa Kantona Sarajevo.

- U skladu sa Pravilnikom o kontroli i održavanju gasnog sistema, godišnjim planom poslovanja i planom održavanja gasnog sistema Sarajevogas je izvršio sve neophodne pripreme i dovelo gasni sistem u punu pogonsku i tehnološku spremnost. Sve planirane pripremne aktivnosti na gasnim postrojenjima pred sezonu grijanja su uspješno okončane, a podrazumijevale su poslove na tekućem i investicionom održavanju, zamjena i remont pojedinih gasnih postrojenja, kontrola ispravnosti i funkcionalnosti, zamjena rezervnih dijelova i filtera - izjavio je za Faktor Nusret Palavra izvršni direktor razvoja KJKP Sarajevogas.

Uredno se se izmiruju tekuća zaduženja prema dobavljaču BH-Gasu i u toku su razgovori u cilju postizanja dogovora o načinu dugoročnog izmirenja dugovanja iz prethodnog perioda. Uzimajući u obzir prethodne činjenice, uz napomenu da je Plan nabavke prirodnog gasa za sezonu grijanja usaglašen sa BH-Gasom, korisnici prirodnog gasa na području Kantona Sarajevo će nastupajuće sezone grijanja biti uredno snabdjeveni prirodnim gasom. Sarajevogas nema dugovanja BH-Gasu, dodaje Palavra.

Kako nam je potvrdio naš sagovornik Sarajevogas nije korisnik finansijskih sredstava po osnovu isplate klirinškog duga Rusije državi Bosni i Hercegovini.

- Potrošači gasa i dalje će plaćati taksu od pet dolara nakon potrošenih 1.000 kubnih metara gasa. Na ovaj način se izmiruje dug Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u ratnom periodu 1992 - 1995. godina. Vlada Federacije BiH je donijela Zaključak o nastavku primjene Odluke Vlade FBiH kojom je propisano uvođenje posebne takse svim kupcima. Spomenuti akti su i dalje na snazi i nema problema u primjeni – kazao je Nusret Palavra.

Sarajevogas opslužuje oko 65.000 aktivnih kupaca prirodnog gasa. Najviše potrošača je u domaćinstvima, maloj i velikoj privredi, Toplane Sarajevo i poseban kupac je “Sarajevo-gas” a.d. Istočno Sarajevo za koje Sarajevogas samo transportuje prirodni gas.