open-navfaktor-logo
search
NSRS
Posebna sjednica: O budžetu i ekonomskim reformama po hitnom postupku
Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a u 2020. godini
16.12.2019. u 12:55
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) počela je danas u Banjoj Luci, a po hitnom postupku bit će razmatrani budžet RS-a za narednu godinu i program ekonomskih reformi do 2022. godine.

Premijer RS-a Radovan Višković je na početku posebne sjednice, tokom svog obraćanja zastupnicima kazao da su glavni ciljevi politika Vlade RS-a za mandatni period 2018-2022. godina dati kroz sedam prioriteta.

- To su povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede sa ciljem povećanja plaća, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija, te evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja – kazao je Višković.

Budžet RS-a za 2020. godinu iznosi tri milijarde i 425 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 108,4 miliona KM, odnosno 3,3 posto u odnosu na sredstva planirana Rebalansom budžeta za ovu godinu.

Prijedlogom ekonomskih reformi planiran je nastavak aktivnosti Vlade na unapređenju poslovnog ambijenta, podizanju konkurentnosti privrede, povećanje plata, otvaranje novih radnih mjesta, te, između ostalog, privlačenje stranih investicija.

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a u 2020. godini.

RS planira da se u 2020. godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM. Navedena sredstva će biti upotrebljena za finansiranje budžetskih izdataka.

Stanje ukupnog duga RS-a na kraju septembra 2019. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 381,19 miliona KM, a ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi pet milijardi i 309,69 miliona KM ili 48,09 posto procijenjenog BDP-a za 2019. godinu (procijenjeni iznos BDP-a za 2019. godinu iznosi 11.041 miliona KM).

Zastupnici ici bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, po hitnom postupku te odluci o iznosu garancija koje RS može izdati u 2020. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.