open-navfaktor-logo
search
Ekonomska gimnastika
Poskupljenja i manji broj kupaca nisu ugrozili poslovanje sarajevskog KJKP Tržnice-pijace
Preduzeće KJKP Tržnice-pijace Sarajevo, bez obzira na svakodnevna poskupljenja i smanjen broj kupaca na pijacama, posluju stabilno, potvrdio je Bojan Miškić, izvršni direktor Tržnice-pijace.
03.05.2022. u 17:07
get url
text

Da li je umanjena kupovna moć utjecala na poslovanje Tržnice-pijaca?  

- Blagi pad je evidentan u posljednjem periodu, pogotovo od početka pandemije koronavirusa pa do danas. Međutim, potražnja voća, povrća, mesa i garderobe nije smanjena, nego su potrošači bili primorani svoju kupovnu moć minimizirati s obzirom na to da plaće i penzije ostaju na istom nivou kao i prije poskupljenja – ističe Miškić.

Tržnice i pijace i proteklih godina dobro su poslovale.

- Tržnice-Pijace je najstabilnije samofinansirajuće javno preduzeće u Kantonu Sarajevo te kao takvo prva tri mjeseca bilježi dobit. Bilo je teških perioda, pogotovo 2020. godine i oporavak će trajati duže nego što su neki stručnjaci predviđali, a lokacije su popunjene istim kapacitetom skoro na svim prodajnim mjestima kojima gazdujemo – ističe izvršni direktor.

Jesu li Tržnice-pijace povećavale cijene svojim korisnicima za iznajmljivanje stolova i ostalih usluga?

- Bez obzira na poskupljenje svih energenata i ostalih zavisnih troškova, naše preduzeće se nije trenutno odlučilo na poskupljenje zakupnina. Čak, suprotno od toga, za decembar 2021. i januar 2022. godine našim zakupcima na svim poslovnim jedinicama u Kantonu Sarajevo, resorno ministarstvo i naše preduzeće je subvencioniralo zakupnine u iznosu od 350.000 maraka – zaključuje Miškić.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama / tržnicama u Federaciji BiH u martu 2022. godine iznosila je 1.109.091 KM, što predstavlja povećanje prodaje za 18,8 posto u odnosu na mart 2021. godine. 

U martu ove godine učešće u ukupnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda na pijacama, posmatrano po grupama proizvoda, bilo je sljedeće: povrće 40,8 posto, voće 20,7 posto, mlijeko i mliječni proizvodi 20,5 posto, perad i jaja 10,3 posto, žita i proizvodi od žita 2,1 posto, te ostali proizvodi 5,6 posto, podaci su Federalnog zavoda za statitiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.