navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čokoladni mus

Poslastica bez rerne za samo 15 minuta

Recept za čokoladni mus stvoren je za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna rerna i za koje treba izdvojiti malo vremena. Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta

Objavljeno: 31.10.2018. u 21:25
get url
text

Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta.

 Sastojci za četiri osobe

300 g kvalitetne tamne čokolade (70 % kakaa),  60 g šećera kristalnog, 3 jaja, kašika kakaa u prahu, 120 g šlag kreme okus čokolada

 
Priprema

1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila, sklonite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.U zdjeli izmiješajte jaja i šećer, pa mikserom miješajte pet minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena. U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu. Sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.

2. Za pripremu pjenaste kreme: u visoku posudu ulijte 2 dl hladnog mlijeka. U mlijeko uspite sadržaj vrećice i promiješajte. Masu miješajte električnom miješalicom 4-6 minuta. Ako želite slađu kremu, u mlijeko dodajte šećer po želji. Kada je gotov, velikom metalnom kašikom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu, pa ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.

3. Kremu ulijte u šest čaša i ostavite u frižideru barem sat vremena. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite svježim trešnjama, malinama i naribanom čokoladom.

Posluživanje

Ohlađeni mus izvadite iz frižidera, naribajte smrznute komade čokolade po vrhu tako da imate dojam čokoladnih strugotina. Po želji dodajte šlag i svježe trešnje ili maline po vrhu. Možete eksperimentirati i sa usitnjenim pistacijama, drugim orašastim plodovima (badem,  lješnjak, neslani kikiriki...)

Savjet

Za najbolje rezultate koristite kvalitetnu najtamniju čokoladu.