Bajić je tada o generalnom sekretaru KSBiH Ameru Čolanu govorio na način zbog kojeg se potom morao izvinjavati.

Trener tima iz Laktaša shvatio je da su njegove izjave bile neprimjerene, zbog čega je u Savez stiglo Bajićevo pismeno izjašnjenje naslovljeno na Disciplinski sud KSBiH.

- Poštovani članovi Disciplinskog suda KSBiH hvala vam što ste mi pružili priliku da se izjasnim po navodima po podnesenoj prijavi od strane generalnog sekretara KSBiH, te vam želim ukazati na sljedeće: Čitave svoje igračke i trenerske karijere, nisam imao nikakve konflikte sa drugim učesnicima u sportskom nadmetanju, niti sam ikada imao namjeru da se uvredljivo ophodim prema bilo kome. Izjava koja mi se stavlja na teret i podvodi pod norme akta, kako ste citirali, je vjerovatno i izrečena, i sada kada sam je faktički prvi put pročitao ne čini me ponosnim. Nisam imao nikakvu želju ni namjeru da uvrijedim bilo koga niti da koristim neprikladan rječnik, ali sam bio "usijane glave" nakon razgovora sa podnosiocem prijave - navodi Bajić, te poziva članove disciplinskog tijela poziva na razumijevanje:

- Neko mora i mene da razumije, pa i sam generalni sekretar jer sam lično htio se obratim njemu i pokušam iznjeti činjenice u nadi da ću imati razumijevanja sa druge strane. Međutim, na moje iznenađenje, razgvor je tekao skroz u drugom pravcu, sam g. Čolan zna čime mi je sve prijetio. Svjestan sam da sam propustio priliku da reagujem drugačije, da možda ja podnesem disciplinsku prijavu, ali to je oblast gdje se ja ne snalazim dobro i na prvom mjestu to ne bih uradio nikad, ako u konačnom bilo ko i bilo čija porodica može biti oštećena mojim povlačenjem prijave. Ja sam prevashodno sportista, ponekad i plahovit, i samo me teren interesuje. Ne bih želio da vas opterećujem prethodnim dešavanjima koja su bila vezana za neodigravanje utakmice 14. kola lige Igokea – Spars, ali mislim da bilo koja prosječna osoba ne bi se mogla suzdržati na izrečene navode podnosioca prijave.

Trener člana ABA lige priznaje da žali, što je uopće sebi dozvolio da bude isprovociran.

- Ipak, žao mi je što sam bio isprovociran i dozvolio sebi da kažem stvari i koje u normalnim okolnostima ne mislim. Shvatam da moja riječ izgovorena u medijski prostor, kao javne ličnosti, ima veću težinu nego od nekog drugog, ali bih želio naglasiti da sam bio revoltiran prethodnim postupanjem dešavanjima u vezi navedene utakmice i izjavio stvari koje ne stoje. Ja nisam šovinista, nigdje nisam imao probleme takve vrste, niti je iko imao probleme zbog mene po tom pitanju, i ne želim da me bilo ko doživljava na takav način. Rođen sam i odrastao u kraju koji je zbog šovinizma strahovito stradao u Drugom svjetskom ratu, sama moja najbliža pordica i nadam se da razumijete koliko sam i sam osjetljiv po tom pitanju.

Bajić prinaje da se kaje zbog stvari koje je izgovorio

- Sigurno bih volio da nisam izjavio dio koji je boldiran u prijavi, te poštedio i vas odlučivanja po ovom pitanju. Nadam se da ćete razumijeti da je izjava data pod posebnim emocionalnim nabojem kojeg nisam ja prouzrokovao, kao i da ćete imati u vidu da nikad nisam imao nikakvih prestupa ni kažnjivih ponašanja. Nemam nikakvu ambiciju da budem u centru pažnje po ovim stvarima, već isključivo po sportskim nadmetanjima i pobjedama. Ono što je sigurno, ubuduće ću voditi računa o svojim izjavama, da ne bih opet bio predmet disciplinskih postupaka, jer mi takva reputacija definitivno nije potrebna - naglasio je Bajić, dodavši:

- Naposlijetku, ukoliko sam ga uvrijedio, ovim putem želim da se iskreno izvinim generalnom sekretaru KSBiH Ameru Čolanu zbog svoje izjave, napomenuti ću da sve ovo nije usmjereno protiv g. Čolana, sigurno su neki drugi htjeli iskoristiti ovu situaciju da je uporijebe u druge svrhe. Što se mene lično tice i angažmana g. Čolana kao generalnog sekretara u KSBiH, da mu Bog dragi da da penziju dočeka na tom mjestu. Gospodin Čolan mora da zna da bez obzira na sve u meni uvijek ima prijatelja kojem se može obratiti za bilo koji vid pomoći.