open-navfaktor-logo
search
Desetkovana Vlada
Posljedice HDZ-ovih blokada: Građani FBiH u problemima, interesi Dragana Čovića preči od korone
Iako su prošle dvije godine od održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, novi saziv Vlade Federacije BiH još nije formiran. Zbog opstrukcija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koja blokira imenovanje nove Vlade dok se ne udovolji interesima te stranke, građanima FBiH ne samo da je uskraćena provedba izbornih rezultata već i operativna izvršna vlast koja bi adekvatno udovoljila svim potrebama.
05.10.2020. u 12:11
get url
text

U međuvremenu se, pored svih tekućih problema sa kojima se građani FBiH i ovaj entitet suočavaju, pojavila i pandemija koronavirusa sa svim svojim pratećim posljedicama, što iziskuje angažman Vlade FBiH u još većem kapacitetu nego što je to bio slučaj u prošlom mandatu. Međutim, to nije moguće.

Najprije je, podsjetit ćemo, FBiH ostala bez ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović, koja je napustila tu poziciju zbog imenovanja na ambasadorsku poziciju.

Zatim je od posljedica COVID-19 preminuo federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, te je i za pozicija ostala upražnjena.

Na kapacitete Vlade FBiH utječe i činjenica da je nekoliko ministara na Općim izborima 2018. godine izabrano u zakonodavnu vlast na različitim nivoima.

Tako je ministrica okoliša i turizma Edita Đapo preuzela mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje joj društvo pravi i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Ministrica finansija FBiH i zamjenica federalnog premijera Jelka Milićević i njen stranački kolega iz HDZ-a BiH, ministar prostornog uređenja Josip Martić, istovremeno obnašaju i dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić dobio je mandat u Narodnoj skupštini RS-a, dok je dvoje ministara u međuvremenu dobilo mandate na dva nivoa zakonodavne vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara je izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo, a zatim i u Dom naroda Parlamenta FBiH, gdje je izabran za dopredsjedavajućeg tog Doma.

VEZANI TEKST - Građani FBiH taoci HDZ-a: Zbog politike Dragana Čovića entitet i dva kantona dvije godine bez nove vlasti

Ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je izabrana u Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a zatim i u Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ograničen je i angažman HDZ-ovog ministra pravde Mate Jozića i njegovog stranačkog kolege, ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, zbog zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju.

Dakle, aktuelni saziv Vlade FBiH djeluje bez dva ministra, te sa sedam ministara koji istovremeno obnašaju dužnosti i u zakonodavnoj vlasti, ali i dva ministra koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima, što ne može da ne utječe na efikasnost federalne izvršne vlasti.

Uprkos takvoj situaciji, koja je neprihvatljiva i u "normalnim" okolnostima, a naročito u periodu pandemije koronavirusa, HDZBiH sve građane FBiH, pa i one na čije glasove računaju, drži kao taoce kako bi ucjenama i blokadama zadovoljili svoje stranačke interese.

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH su, podsjetit ćemo, zaustavljeni upravo zbog HDZ-ovih opstrukcija pri implementaciji izbora i formiranju federalne izvršne vlasti, ali i vlasti u nekoliko kantona u kojima ta stranka ima dominantnu ulogu. Jedina dva kantona u kojima vlast nije formirana nakon Općih izbora su Hercegovačko-neretvanski i Kanton 10, a uzrok izostanka nove vlasti je upravo politika HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.