Raspodjela mandata

Posljedice odluke CIK-a: Sve je upitno, samo je sigurno da je HDZ u vlasti

Objavljeno: 18.12.2018. u 13:21 Autor: N. P.

Zahvaljujući ovoj odluci, ZDK će, umjesto dva, davati jednog delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, a jedan više Hrvat će biti biran iz HNK-a

HDZBiH će, zahvaljujući odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH, imati "kontrolni paket“ u Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno najmanje 12 delegata u Klubu hrvatskog naroda.

Članovi CIK-a su, podsjećamo, na danas održanoj sjednici usvojili prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića, prema kojem se raspodjela mandata po kantonima vrši po modelu 1-1-1, ali na temelju rezultata Popisa stanovništva 2013. godine, što je protivno Ustavu FBiH.

Zahvaljujući ovoj odluci, Zeničko-dobojski kanton (ZDK) će, umjesto dva, davati jednog delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH, a jedan više Hrvat će biti biran iz Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Jedan delegat iz Posavskog kantona (PK), po tri iz Srednjobosanskog kantona (SBK), HNK-a i ZHK-a te dva iz Kantona 10, a svi vrlo izvjesno sa članskom karticom HDZ-a BiH, dovoljna su za dvotrećinsku većinu te stranke u Klubu hrvatskog naroda.

"Kontrolni paket“ HDZ-a BiH garancija je učešća te stranke u institucijama izvršne vlasti, ali i mogućnosti "obaranja“ svih zakona koji nisu usklađeni sa njihovim potrebama, kao što je to u proteklom mandatu bio Zakon o igrama na sreću.

HNK će prema sadržaju današnje odluke CIK-a biti uskraćen za jednu poziciju u Domu naroda iz reda Ostalih.

Najviše Bošnjaka, po tri, birat će se iz Kantona Sarajevo (KS), ZDK i Tuzlanskog kantona (TK), dok će dva delegata bošnjačke nacionalnosti biti birana iz Unsko-sanskog kantona (USK).

Iz Kantona Sarajevo se, prema dosadašnjem načinu raspodjele mandata, biralo pet Srba u Dom naroda, a prema danas usvojenom prijedlogu će biti birana tri delegata srpske nacionalnosti. Tri će biti birana iz Kantona 10 te po dva iz HNK-a, TK-a i USK-a.

Uzimajući u obzir neusklađenost odluke CIK-a sa Ustavom FBiH, prema kojem se za potrebe raspodjele mandata kao osnov mora koristiti Popis stanovništva 1991. godine, izvjesno je da će konačnu riječ o ovom pitanju dati Ustavni sud BiH.

Za spornu odluku CIK-a je glasalo pet članova. Protiv su bili Suad Arnautović i Ahmet Šantić, čiji prijedlog nije dobio podršku.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije