open-navfaktor-logo
search
5,7 stepeni po Richteru
Posljedice zemljotresa u provinciji Bingol u Turskoj: Poginula jedna, a povrijeđeno devet osoba
Najmanje jedna osoba je poginula, a devet je povrijeđeno u zemljotresu koji je danas pogodio tursku provinciju Bingol.
14.06.2020. u 22:41
get url
text

Ured za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je da je ispod urušene žandarmerijske osmatračnice izvučeno tijelo jednog stražara, a da je od posljedica zemljotresa povrijeđeno ukupno devet osoba, među kojima je još jedan stražar.

U saopćenju se navodi da je od posljedica zemljotresa oštećeno najmanje 14 kuća i jedna štala, a da u centru grada nisu registrirane štete na objektima.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay je po naredbi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana stigao je u Bingol kako bi posjetio regije pogođene zemljotresom, a u njegovoj brojnoj delegaciji visokih turskih zvaničnika su i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar okoliša i urbanizma Turske Murat Kurum.

FOTO: Anadolija

Zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru pogodio je danas u popodnevnim satima tursku provinciju Bingol, a iz AFAD-a je saopćeno da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova.

Zemljotres se dogodio u 17.24 minute po lokalnom vremenu i osjetio se u nekoliko susjednih provincija. Uslijedila su 33 naknadna podrhtavanja tla, a dva su bila jačine iznad četiri stepena po Richteru.

Turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum saopćio je da su sve nadležne službe na terenu i da rade na evidentiranju posljedica potresa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.