Posljednje pripreme: Muzej ratnog djetinjstva bit će otvoren uprkos opstrukcijama

Objavljeno: 05.01.17 u 11:57 Autor: S. Brajlović

Uprkos raznim preprekama tim Muzeja ratnog djetinjstva radi aktivno na završetku radova kako bi sve bilo spremno za svečano otvaranje krajem mjeseca.

Posljednje pripreme su u toku, a tim povodom razgovarali smo sa Jasminkom Halilovićem, inicijatorom i osnivačem Muzeja, koji će biti otvoren u Sarajevu, na adresi Logavina 32, te će se prostirati na 300 m2.

Halilović je i autor istoimene knjige objavljene 2013. godine, koja je do danas privukla pažnju javnosti širom svijeta, uključujući one u Japanu, Americi, Velikoj Britaniji... Međutim, Federalno ministarstvo kulture i sporta nije prepoznalo značaj ovog projekta i nije ga podržalo, ali je tim MRD-a bez obzira na osporavanje, opstrukcije i nemar nadležnih institucija uspio doći do finalne faze i željenog cilja.

Razočaran potezima Ministarstva

- Uprkos odluci Ministarstva, kojoj je namjera da ugrozi otvaranje Muzeja, neumoljivo napredujemo prema cilju. Sad je nemoguće završiti radove na fasadi, barem dok temperatura ne bude iznad nule. Otvaranje zavisi isključivo od toga i trebaju nam samo dva toplija dana da sve privedemo kraju. Usporilo nas je sve što je moglo, od izostanka podrške nadležnih, pa do niskih temperatura. Međutim, vrlo smo blizu. Nedavno, 31. decembra dovezen je i natpis “Muzej ratnog djetinjstva“, težak 320 kilograma, za koji se postavlja konstrukcija - otriva nam Halilović.

Dodao je kako je razočaran Federalnim ministarstvom kulture i sporta i ministricom Zorom Dujmović, te komisijom koja nije podržala MRD, jer nakon ulaganja žalbe nije dobio nikakvu povratnu informaciju.

- Bio sam zaprepašten odlukom, kao što sam zaprepašten i nejavljanjem ministrice Dujmović i njenim ponašanjem. Iako je u Dnevniku BHT-a obećala da će već u ponedjeljak (što je trebalo biti prije deset dana) nazvati komisiju i očitovati se o ovom slučaju, ni to nije ispoštovala. Uz to, nemoguće ju je kontaktirati telefonom. Nedostupna je čak i novinarima Javnog servisa, a kao federalna ministrica trebala bi biti dostupna barem Federalnoj televiziji. Neugodno sam iznenađen, jer riječ je o osobama koje plaćamo svojim novcem za neodgovorno bavljenje poslom - potcrtao je.

Šutnja je povijanje kičme

Istakao je kako inače ne voli pričati o lošim stvarima, ali da to povremeno uradi jer smatra da je “šutnja povijanje kičme pred nepravdom“.

- Kad sam krenuo u ovo, znao sam da to neće biti lagana šetnja, nego ozbiljno putovanje s puno prepreka i vraćanja unazad. Kao i kod većine dobrih stvari, i kod MRD-a je prevagnula podrška nad opstrukcijama. Na kraju je jedino to važno - napominje.

Halilović kaže kako su već pripremili izložbeni prostor i eksponate, koji će biti dio stalne postavke, uključujući i ilustrovane priče učesnika, video svjedočenja i foto materijal. Bit će još zanimljivosti, ali bi on volio da to ostanu iznenađenja za posjetioce.

- U kolekciji Muzeja nalazi se nešto više od 3.000 eksponata, dobijenih od ljudi iz cijele BiH. Koncept izložbe je takav da svaki eksponat prati priča jednog učesnika ili učesnice. U stalnoj postavci će biti izloženo oko 50 priča, te dodatni multimedijalni sadržaji. Ova postavka neće biti fiksna, te će svi prikupljeni predmeti jednog dana biti izloženi - objašnjava.

I mi smo pokušali kontaktirati ministricu Zoru Dujmović, ali nam se na telefon niko nije javljao.