open-navfaktor-logo
search
Protest u Tuzli
Posljednje upozorenje pred postavljanje šatorskog naselja
Kupci stanova u zgradi "15. maj", koji na useljenje čekaju skoro deset godina, danas su održali još jedne proteste u Tuzli. Kažu da je ovo posljednji korak, koji ako ne urodi plodom, uslijedit će formiranje šatorskog naselja ispred zgrade u naselju Brčanska Malta
20.09.2018. u 16:18
get url
text
protest kupaca iz zgrade 15. maj u Tuzli

Više od stotinu demonstranata okupilo se ispred nedovršenog objekta, odakle su krenuli ka zgradi Gradske uprave Tuzla, potom su zastali ispred Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, uprave građevinske firme "Giprom" i na kraju pred sjedištem tuzlanskog i kantonalnog SDP-a.

- Iz Gradske uprave su nam obećali useljenje do kraja augusta, a to se još nije desilo. Naš krajnji rok sada je 15. oktobar, odnosno početak sezone grijanja. Tražimo da se poštuju odluke Gradskog vrijeća, o zamjeni nekretnina, koja je preduslov za realizaciju druge odluke, o priključenju na vodovodnu, kanalizacionu mrežu, grijanje, ali i za priključenje struje - objašnjava Sevlata Avdić, predstavnica kupaca iz zgrade "15. maj".

{$galerijaFotografija}

Stambeno poslovni objekat (SPO) "15. maj" trebao je biti završen krajem 2009. godine, ali još uvijek nije useljiv. Objekat su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

- Zašto sve kasni treba pitati ljude u Gradskoj administraciji koji na ovome rade. Svako vidi da je ovdje počinjen kriminal. Naša krivična prijava je, prema našim informacijama, prebačena na Tužilaštvo u Orašju, jer ovdje postoji neki sukob interesa - kaže predsjednik Udruženja građana "15. maj", koje okuplja kupce nekretnina.

Gradsko vijeće u novembru prošle godine je donijelo odluku i obavezalo je tuzlanske gradske firme Centralno grijanje i Vodovod i kanalizaciju da odmah poduzmu sve što je potrebno da se zgrada "15. maj" priključi na centralno grijanje, vodu, kanalizaciju i hidrantsku mrežu, kako bi se ispunili uvjeti da zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Međutim, radovi na priključcima još nisu okončani. Također nije ispunjena ni druga odluka Gradskog vijeća, koja tretira zemljište na kojem se nalazi zgrada, a koja će omogućiti završetak radova.

Protest kupaca iz zgrade "15. maj"
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.