open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Poslodavci i sindikat traže hitnu reakciju vlasti s ciljem povećanja plaća radnika
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBIH) i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) osuđuju odluku rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o neuvrštavanju na dnevni red sjednice ovog doma zakazane za 15. mart 2023. godine Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.
09.03.2023. u 14:33
get url
text

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH danas su ovim povodom organizirali konferenciju za novinare na kojoj su skrenuli pažnju na ovaj problem.

Kako su istakli, usvajanjem prijedloga ovih zakona omogućilo bi se brzo povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM te su pozvali na hitnu reakciju vlasti s ciljem povećanja plaća radnika.

Privreda u raljama politike

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istakao je da je ovo još jedan pokazatelj da je privreda, pogotovo realni sektor, u raljama politike.

- Nikako da se iščupamo i da napravimo ambijent da nam politika daje vjetar u leđa, a ne da nam odmaže. Ova dva zakona koja smo uradili su zaista dva lagana zakona koji nemaju štete po budžete fondova PIO-a i zdravstva, a mogli bi imati značajan doprinos u povećanju plata radnika u realnom sektoru na način da što više novca od povećanja ide radniku, a jedan manji dio ode državi. Mi smo ovim zakonom predvidjeli da 11 posto ide državi, a 89 posto prema radniku, za razliku od onoga što imamo danas, kada je to otprilike pola - pola. Imamo problem da se taj zakon uopšte i uvrsti na dnevni red - kazao je Smailbegović.

Istakao je da će se izgubiti još mnogo vremena ako se propusti ova prilika.

- Ne vidimo nijedan opravdan razlog da ovi zakoni ne idu u proceduru. Imali smo razgovore sa svim parlamentarnim strankama, svi su jednoglasno dali podršku i na kraju izostane s dnevnog reda - rekao je Smailbegović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Samir Kurtović pozvao je još jednom sve političke stranke i parlamentarce u Federaciji BiH da usvoje ove izmjene zakona.

- Ako se to ne desi, mi ćemo kao sindikati pokrenuti određene aktivnosti vezano za realizaciju ova dva zakona, odnosno dvije izmjene zakona, koji će definisati ovaj dodatak na plaću do 400 KM - rekao je Kurtović.

Naglasio je da se radi o opciji koja se odmah može riješiti.

- Očekujemo da jednoglasno sve političke opcije prihvate ove izmjene i da napokon ti dodaci na plate budu do 400 KM, tako da radnici iz realnog sektora mogu računati na sasvim pristojno povećanje plata da ne bi odlazili iz Bosne i Hercegovine i da bi zaustavili radnike da ostaju ovdje - kazao je Kurtović.

Uputili inicijativu

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH još krajem prošle godine pokrenuli su aktivnosti i preko ovlaštenih predlagača zakona, u hitnu parlamentarnu proceduru uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Iz UPFBiH su naglasili hitnost donošenja ovih izmjena i dopuna, kako bi se zaposlenima u realnom sektoru pomoglo da lakše podnesu povećane troškove života, a istovremeno barem dijelom zaustavio odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH.

Podsjećamo da je kroz sedam potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora prošle godine, minimalna plaća povećana na iznos od 630 do 775 KM, u zavisnosti od djelatnosti, što je značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH.

Predlažući izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, UPFBiH i SSS BiH žele osigurati značajnije povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća zaposlenih u realnom sektoru u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.