open-navfaktor-logo
search
Nelikvidnost
Poslodavci u KS očekaju hitne mjere i isplatu novca za pomoć privredi
Privredni subjekti, odnosno poslodavci na području Kantona Sarajevo suočavaju se s teškim posljedicama pandemije Covida-19, koje se ogledaju u obustavi rada, smanjenju poslovnih aktivnosti i velikoj nelikvidnosti.
27.07.2020. u 17:38
get url
text

- Sve to dovelo je u pitanje hiljade radnih mjesta i daljnje zadržavanje radnika - navode u saopćenju za javnost iz Udruženja poslodavaca KS. 

I pored činjenice da je Vlada KS, prva u Federaciji BiH, utvrdila set mjera za podršku realnom sektoru, kako se dodaje u saopćenju, zbog raznih administrativnih prepreka, do danas nije uspjela povući novac MMF-a za pomoć privrednim subjektima. Iz tih razloga, poslodavci očekaju hitne mjere i isplatu novca koji je namijenjen za pomoć privredi, odnosno za isplate plaća uposlenicima za april i maj.

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 21. jula godine utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS, kojim je osigurano 37 miliona KM za pomoć poslodavcima, odnosno privrednim subjektima. Predviđenim sredstvima osigurat će se isplate dijela plaća za 35.000 zaposlenika u 6.300 privrednih subjekata.

 - Imajući u vidu da poslodavci i njihovi uposlenici očekuju hitnu pomoć te da je neizvjestan prijenos novca od MMF-a, pozivamo zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da postupe odgovorno i hitno usvoje Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo - saopćeno je iz Udruženja poslodavaca KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.