Pozitivni rezultati

Poslovni forum BiH-Austrija: Unaprijediti saradnju u drvoprerađivačkom sektoru

Objavljeno: 15.03.2019. u 11:57

Poslovni forum privrednika Bosne i Hercegovine i Austrije o temi "Drvo, arhitektura i dizajn" okupio je danas u Sarajevu dizajnere, arhitekte i proizvođače s ciljem unapređenja saradnje dvije države u  drvoprerađvačkom sektoru

Direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Ališković je kazao da BiH sa Austrijom ostvaruje značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu i da je to  jedna od rijetkih zemalja sa kojom imamo suficit.

-  U protekloj godini razmjena između dvije zemlje je iznosila oko dvije milijarde KM, od čega se više od milijardu i 32 miliona KM odnosi na izvoz BiH, dok je 988 miliona KM uvoz iz Austrije. Kada  je riječ o  drvoprerađivačkom sektoru, sa Austrijom ostvarujemo pozitivne rezultate i u tom segmentu imamo veći izvoz nego uvoz – istakao je Ališković.

Cilj poslovnog foruma, po njegovim riječima, jeste da se u drvoprerađivačkom sektoru zajednički, udruživanjem arhitekata, dizajnera i proizvođača dvije zemlje saradnja dovede na viši nivo.

Zadnjih godina, kako je dodao, BiH je posebno napravila iskorak u proizvodnji dizajniranih proizvoda od punog drveta, koji postižu dobre rezultate ne samo u Austriji nego i u cijeloj Evropi.

-  Naš cilj je da takve vrste proizvoda, koji imaju višu dodanu vrijednost, budu integrisani u uređenje hotela i sličnih objekata, ne samo na našem, nego i ne evropskom tržištu – kazao je Ališković.

Drvni klaster Štajerske, čije je sjedište u Grazu, okuplja oko 150 firmi iz oblasti šumarstva i drvne industrije, uključujući i eksperte koji se bave drvnom gradnjom.

Predstavnica tog klastera Višnja Košćak je kazala da je Austrija predvodnik kada je riječ o modernoj gradnji drvom, ne samo na nivou Evrope, nego i globalno. Dodala je da i BiH i Austrija raspolažu značajnim šumskim bogatstvom, koje predstavlja jedan od najvrednijih resursa, a što se tiče kadrova i drvopređivača BiH i Austrija imaju najbolje eksperte, koji osim znanja i vještina, imaju ljubav i tradiciju gradnje drvom i prerade drvnih proizvoda.

 -Želimo pričati o drvetu u konstruktivnom smislu, arhitekturi i pokazati visokotehnološke mogućnosti koje daje drvo u izgradnji visokih stambenih zgrada, sportskih i turističkih objekata, te uvezati arhitekte iz BiH i Austrije, ali kompanije da bi mogli ponuditi takve proizvode - istakla je Košćak.  

Drvni klasteri, po njenim riječima, odličan su instrument za uvezivanje i pomoć firmama prilikom inovacija i nastupa na inostranim tržištu.

Dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Salih Teskeredžić je kazao da su  mnoge naše kompanije, oslanjajući se na tradiciju rada s drvetom, postigle izuzetne rezultate na evropskoj sceni kada se radi o dizajniranom namještaju.

- Principijelno, moj stav je da treba razvijati vještine, a ne samo se oslanjati na  prirodne resurse, koji su svugdje ograničeni – naveo je Teskeredžić.

Poslovni forum BiH i Austrije o temi "Drvo, arhitektura i dizajn" organizirala je  Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u okviru Evropske preduzetničke mreže, u saradnji sa Centrom za internacionalizaciju i Drvnim klasterom Štajerske.  

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije