Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do 18 sati evidentirali su 329 kritičnih situacija, koje se odnose na kršenje izbornih pravila i procedura ali i težim prekršajima.

Dario Jovanović iz ove koalicije rekao je za FTV da je u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno 159 situacija.

- Najviše ovih situacija odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, sumnju na tzv. bugarski voz na 12 birališta, odnosno unošenje popunjenih listića i iznošenje praznih, kao i zabranu prisustva posmatračima Koalicije na biračkim mjestima - rekao je Jovanović. 

Kako je ranije saopćeno iz Koalicije "Pod lupom", danas je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006 došlo do tuče zbog čega je bio obustavljen proces glasanja. Također, posmatrači su izvijestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obaviještena i policijska stanica.

I dok u Koaliciji ističu brojne nepravilnosti i kritične situacije, u CIK-u su zadovoljni i kažu da nije bilo značajnijih kršenja izbornog procesa. 

Prema riječima Branka Petrić, u zapisnike biračkih odbora zabilježene su tek 22 primjedbe.