open-navfaktor-logo
search
Prepreka manje
Posredovao načelnik Ajnadžić: Porodica Buhač pristala na rušenje stana na trasi Prve transverzale
Nakon što je na terenu razgovarao sa vlasnicima trošnih objekata na trasi Prve transverzale danas je u Općini Centar načelnik  Nedžad Ajnadžić sa saradnicima održao radni sastanak na kome su prisustvovali advokat porodice Buhač, zatim sin vlasnice stana u ulici Halida Kajtaza 26, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS.
29.10.2020. u 16:13
get url
text
Prva transverzala

Načelnik Ajnadžić je, imajući u vidu najveći značaj Prve transverzale za saobraćaj i ukupan razvoj Kantona Sarajevo i Općine Centar kao projekta od javnog interesa, zatražio je od svih učesnika i porodice Buhač da se konačno postigne sporazum. kojim će se na pravno utemeljen i pravičan način riješiti pitanje obaveza prema vlasnici stana, a time ubrzati uklanjanje objekata radi stvaranja uvjeta na daljnim aktivnostima na realizaciji ovog izuzetno važnog projekta. 

Predstavnici porodice Buhač prihvatili su molbu načelnika Ajnadžića da danas potpišu sporazum, a imajući u vidu riječ načelnika da će za ovu porodicu osigurati privremeni uslovan smještaj za stanovanje za narednih šest mjeseci. Cijeneći posebno socijalni i zdravstveni status članova porodice, a posebno što će to dati mogućnost da nakon isplate obeštećenja od Kantona Sarajevo u ovom periodu porodica Buhač pokuša iznaći trajno stambeno rješenje. 

U tom smislu pred općinskom Službom za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Centar, nakon usmene rasprave održane jutros u Općini, između predstavnika Zavoda za izgradnju KS i punomoćnika stranke Anđe Buhač zaključen je Sporazum kojim će vlasnici stana u ulici Halida Kajtaza broj 26 Kanton Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve KS isplatiti ranije procijenjenu naknadu u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora, a vlasnik eksproprisane nekretnine-stana se obavezao da će nakon isplate ugovorene naknade u roku od deset dana predati predmetnu nekretninu Kantonu kao korisniku eksproprijacije slobodnu od ljudi i stvari.

Važno je istaknuti, bez obzira što Općina Centar nije ugovorna strana u ovom sporazumu, da je načelnik Ajnadžić posredovao u postizanju sporazuma između Kantona Sarajevo i vlasnika stana, te kao prilog rješenju spora iz duboko socijalnih i humanih razloga iznašao privremeno stambeno rješenje za porodicu Buhač, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.