Istraživanja

Post po principu 16:8 drastičo smanjuje rizik od raka dojke

Objavljeno: 25.03.2019. u 22:50

Dijeta 16:8 je oblik naizmjeničnog posta u kojem se posti 16 sati dnevno, a u preostalih osam sati - obično između 10 ujutro i šest popodne - možete jesti šta god želite

FOTO: ILUSTRACIJA

Svakodnevni post može zaštititi od raka dojke, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji.

Studija je pokazala da su gojazni miševi koji su jeli po dijeti 16:8 imali dramatično smanjen rizik od ove bolesti. To je čak potvrđeno i kod glodavaca kojima su ubrizgane ćelije raka dojke ili onih koji su bili genetski izloženi riziku od bolesti.

Dijeta 16:8 je oblik naizmjeničnog posta u kojem se posti 16 sati dnevno, a u preostalih osam sati - obično između 10 ujutro i šest popodne - možete jesti šta god želite.

Kalifornijska studija potvrdila je kako je samo vrijeme obroka važnije od onoga što je konzumirano, uprkos tome što su visoka masnoća i gojaznost povezani sa većim rizikom od raka dojke.

Ograničavanje kada jedemo može smanjiti nivo inzulina, hormona čije je pretjerano lučenje također prethodno povezano sa razvojem raka dojke.

Izvor:   Daily Mail

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije