open-navfaktor-logo
search
Obnova
Postavljene skele u unutrašnjosti Aladža džamije za kaligrafske radove
Aladža džamija u Foči slovila je za jednu od najljepši u našoj zemlji, ali početkom 1992. godine četnici su je srušili. U toku je njena obnova i trenutno su pripreme za unutrašnje oslikavanje
15.11.2018. u 22:45
get url
text

Do kraja godine trebalo bi da se završi obnova Aladža džamije u Foči, potvrdio je za Faktor Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Podsjeća da se ovaj projekat realizira u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske i da je za obnovu Aladže izdvojeno šest miliona KM. Salem efendija Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča nam je kazao da su u unutrašnjosti Aladže postavljene skele, kako bi se moglo početi sa oslikavanjem zidova, kaligrafijom.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, obnova džamije je počela 2014. godine, a četnici su je srušili 1992. godine, tačnije minirali.

- U ova dva mjeseca Aladža će biti u potpunosti završena. Ako Bog da njeno otvaranje je naredne godine - rekao nam je Zaimović.

Efendija Ćemo, nam je kazao da pored priprema za oslikavanje unutrašnjih zidova Aladže, u završnoj fazi je vanjsko uređenje.

- Oko džamije se rade prilazne staze od kamena. Turbe je gotovo završeno, ostali su na njemu još samo neki sitni radovi. Očekujemo da dođu dijelovi za šadrvan koji će se sklopiti. To neće zahtjevati puno vremena. Sretni smo što, iako je novembar, vrijeme je lijepo i toplo, a što je idealno za završetak svih vanjskih radova oko džamije. Presretni smo što će se početi sa oslikavanjem unutrašnjih zidova jer Aladža je i prije rata bila poznata po kaligrafiji u unutrašnjosti zbog čega se zvala i Šarena džamija. Najvjerovatnije da će oslikavanje raditi stručnjaci iz Turske - ispričao nam je ef. Ćemo.

Aladža džamija je izgrađena 1549. godine i slovila je za kulturno-histrijsku znamenitost izvanredne arhitektonske ljepote. Četnici su je srušili početkom 1992. godine, a njeni ostaci su nađeni na dvije lokacije. Zapravo, u unutrašnjosti su postavljene velike količine eksploziva. Pojedini Bošnjaci su svjedočili o eksploziji razorne moći koja je nastala miniranjem Aladže. Kažu da je kamenje letjelo do pola Foče.

turbe12.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.