- O tome ko će biti kandidat odlučit će dvije gradske organizacije DF-a i SD-a. Imamo više imena o kojima ćemo raspravljati, a sada ne bih izlazio javnost o kome se radi. Taj kandidat ne mora nužno biti stranački čovjek, naravno mora biti građanin Tuzle, a kada ga uzaberemo na zajedničkoj sjednici mi ćemo to javno saopćiti - rekao je Mahir Mešalić predsjednik Gradskog odbora DF-a.

Predsjednik SD-a Tuzla Žarko Vujović rekao je da je cilj da gradonačelnika Tuzle izabare barem 70 posto građana.

- Po biračkom spisku u Tuzli je 113.518 građana registriranih za glasanje. Od toga je izašlo 54 hiljade, a 59 hiljada građana Tuzle ne izlazi na izbore. Mi plediramo na njih, da izađu i biraju svog gradonačelnika. Od 113 hiljada za Jasmin Imamovića su glasale 24.663, što je 21,7 posto, odnosno 78 posto nije glasalo za ovog gradonačelnika - rekao je Vujović.

On je istakao da će zajednički kandidat dvije partije imati jednak odnos prema svim mjesnim zajednicama te da se ljude neće plašiti iznijeti svoju ideju.

- Budući gradonačelnik neće biti kradljivac tuđih ideja, nego će biti inspirator da te ideje postanu stvarnost. Svaki dan mi dolaze ljudi iz Gradske uprave i javnih preduzeća koji strahuju za poziciju, ako se s nekim od nas pozdravi - rekao je Vujović.

O tome da li postoji mogućnost da zajedničkog kandidata podrže neke druge stranke, Mešalić kaže da nije bilo razgovora s drugim strankama.

- Hoćemo li razgovarati s još nekim odlučit će organi naše dvije stranke. O koaliranju s SDA u TK ću vam reći da nam je jedini motiv za ulazak u vlast bio da izbacimo PDA. Da naša djeca iz Tuzle ne moraju ići ljubiti prsten u Banoviće da bi dobili zaposlenje. Nažalost, taj PDA je sada na vlasti u Tuzli i mi to vidimo po sastavu upravnih i nadzornih odbora koji su nedavno imenovani. Mi želimo vratiti institucije ovog grada - rekao je Mešalić.