open-navfaktor-logo
search
Grčka o referendumu
Poštovat ćemo volju Makedonaca
Grčki premijer Alexis Tsipras sinoć je telefonom razgovarao s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom i čestitao mu na odlučnosti i hrabrosti u procesu implementacije postignutog sporazuma
01.10.2018. u 09:19
get url
text

Vlada Grčke poručila je da pomno prati situaciju u susjednoj Makedoniji i da će ostati privržena postignutom sporazumu o dugogodišnjem problemu u vezi s imenom te bivše jugoslovenske republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Makedonije (DIK) na jučerašnji savjetodavni referendum o promjeni imena zemlje i učlanjenju u NATO i EU izašlo je 36,11 posto birača, od kojih je 91,52 posto ili 501.323 građana glasalo “za”.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke navelo je u saopćenju da su rezultati referenduma kontradiktorni i da će zvanična Atina poštovati volju naroda susjedne države.

-Bez potrebne natpolovične izlaznosti, referendum je rezultirao dominantnom podrškom postignutom bilateralnom sporazumu. Veliki dio naroda susjedne države je podržao sporazum, ali je važan dio naroda sumnjičav prema njemu - navodi se u saopćenju.

Iz Atine također upozoravaju da nacionalizam, populizam, sumnja i dezinformisanje ne doprinose realnom sagledavanju pozitivnih strada sporazuma, te naglašavaju kako je regiji potrebna demokratska saradnja i dijalog.

Uporedo s tim, grčki premijer Alexis Tsipras sinoć je telefonom razgovarao s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom i čestitao mu na odlučnosti i hrabrosti u procesu implementacije postignutog sporazuma.

S druge strane, lider partije ANEL, manjeg koalicionog partnera u grčkoj vladi i ministar odbrane te zemlje Panos Kammenos je na društvenim mrežama poručio kako referendum u Makedoniji nije validan jer većina građana nisu izašli na glasanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.