Poticaj zapošljavanja: Firmama na raspolaganju više od 25 miliona KM, kamata 1,2 posto

Objavljeno: 30.08.17 u 08:06 Autor: J. B.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na tekst ugovora koji će biti potpisan sa Sparkasse Bank d.d. Sarajevo, kojim će se firmama sa područja Kantona staviti na raspolaganje 25,1 milion maraka kreditnih sredstava.

Ministar Srđan Mićanović: Najpovoljnija kamatna stopa u BiH FOTO: FAKTOR
Ministar Srđan Mićanović: Najpovoljnija kamatna stopa u BiH FOTO: FAKTOR

Predviđeno je da kamata na novac iznosi 4,2 posto, s tim da će Vlada TK subvencionirati tri posto kamate, tako da će kompanije koje budu konkurisale novac moći dobiti po trenutno najpovoljnijoj kamatnoj stopi u BiH od 1,2 posto.

- Privredna društva koja žele dobiti novac ne smiju imati nikakve dugove na ime poreza i ne smiju biti dužni budžetu TK. Za novac ne mogu konkurisati firme koje se bave prometom alkohola i duhana ili priređuju igre na sreću - pojasnio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović, koji je za četvrtak najavio i zvanično potpisivanje ugovora.

Zadatak izabrane banke je da objavi javni poziv koji će trajati sve do utroška svih sredstava, a vremenski okvir koji je zadala Vlada TK je 12 mjeseci.

- Jedan aplikant najviše može dobiti dva miliona maraka. A naš cilj su nove investicije i radna mjesta. Realizaciju kredita pratit će banka, koja će o svemu izvještavati Vladu TK - rekao je Mićanović i istakao da Razvojna banka FBiH plasira sredstva uz kamatu od tri posto, dok se ovdje nudi novac po 1,2 posto kamate.

Vlada TK iz budžeta je za subvenciju ove kreditne linije izdvojila 1,1 milion KM.