Potjera u Italiji: Brutalnog ubicu iz Srbije skrivaju žene koje je zavodio

Objavljeno: 20.04.17 u 09:19

Dvostruki ubica Igor Vaclavić, poznat i kao Norbert Feher, državljanin Srbije, za kojim italijanska policija traga već 17 dana, još se krije u šumama oko Bologne. Tamošnji čelnici policije imaju različite teorije o tome kako uspijeva toliko dugo da izmiče pravdi.

 "Igor Srbin", kako su ga prozvali italijanski mediji, tražen je zbog ubistva Davida Fabrija (52), vlasnika bara u Bologni, kog je usmrtio tokom pljačke 1. aprila, kao i čuvara šume Valerija Verija, kog je ubio sedam dana kasnije, kada je policijska potjera za njim već počela.

Feher se već 17 dana krije u istoj šumi i nije napustio područje između Bologne i Ferrare, pišu italijanski mediji pozivajući se na tvrdnje čelnika policije.

- Još se krije ovdje negdje. Jede voće i povrće, ali hrani se i domaćim životinjama – tvrdi pukovnik Valerio Gardina.

Istražitelji su, navode dalje mediji, ubijeđeni da je Igor imao pomoć prilikom bjekstva, barem tokom sedam dana, između prvog i drugog zločina. Naime, sumnja se da mu je tokom bjekstva pomogla jedna, ili čak nekoliko žena koje su, kako navode, "bile zavedene šarmom ubice".

Policija, podsećaju mediji, nadzire sve Feherove kontakte, a pod prismotrom su i apoteke na cijelom području, jer se sumnja da je ubica ranjen.

Zabilježeno je da je Feher do 9. aprila koristio mobilni telefon. U policijskim izvještajima navodi se da je upotrijebio tri različita broja, od kojih nijedan nije bio na njegovo ime. On je također pokušao da sa svog Facebook profila ukloni slike svojih prijatelja. Vjeruje se da to čini kako ih ne bi kompromitirao kod organa reda i kako bi mogao da računa na njih prilikom bjekstva.

Takozvana "crvena zona" između Bologne i Ferrare opkoljena je jakim policijskim snagama, koje mediji nazivaju "malom vojskom". U potragu za Feherom uključene su i helikopterske jedinice, specijalci, padobranci, kao i specijalno obučeni psi tragači.

Prilikom ubistva čuvara Valerija Verija ranjen je i njegov kolega Marko Rovaglia.

- Pucao je u mene iznenada i hladnokrvno, bez riječi. Bio je kao razularena zvijer - ispričao je Rovaglia za dnevni list "La Nuova Ferrara", dodavši i da je "jasno čuo Igorov naglasak iz istočne Evrope". On je posvjedočio da je Igor, nakon što je ubio njegovog kolegu i njega ranio, obavio telefonski poziv prije nego što je pobjegao.