open-navfaktor-logo
search
Šef VSTV-a
Potkovan znanjem: Tegeltija objasnio borbu protiv korupcije
Ako neko misli da mu pravosuđe pravi dobru državu taj pravi fundamentalnu grešku , jer pravosuđe još nigdje na svijetu nije napravilo dobru državu
09.12.2019. u 21:45
get url
text

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija oglasio se na svom Facebook profilu povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 

Njegov post prenosimo u cjelosti. 

NA DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

Iščitah sve te razne demagoške fraze, iščitah sve te zablude naše stvarnosti kojima se mnogo govori i ništa ne kaže .

A istina , istina je tako brutalno jednostavna!

Samo dobre drżave mogu efikasno i uspješno da se bore protiv korupcije.

Samo država u kojoj postoji bazični konsenzus i kompromis stanovništva i političkih subjekata koji ga predstavljaju oko fundamentalnih pitanja njenog postojanja i funkcionisanja može efikasno brzo i uspješno odgovoriti na izazove socijalnog i krivičnog fenomena korupcije.

Dok to ne bude bio slučaj, kao što nije, u BIH će, nažalost, borba protiv korupcije biti ispolitizirano pitanje za pokušaje preuzimanja vlasti i preuzimanja institucija , transfera odgovornosti, a borba protiv korupcije ograničenih dometa .

Ako neko misli da mu pravosuđe pravi dobru državu taj pravi fundamentalnu grešku , jer pravosuđe još nigdje na svijetu nije napravilo dobru državu.

Stvar je naprotiv obrnuta , samo dobra država može iznjedriti dobar državni aparat uključujući i dobro pravosuđe, dok u lošoj državi jednostavno sve je loše , pa tu ni pravosuđe nije izuzetak . Nit postoji dobro pravosuđe bez dobre države i državnog aparata, nit dobre države može biti a da ima loše pravosuđe, pitanje je samo ko je graditelj a ko je građevina.

Naravno odgovor se nameće iz prethodnog teksta , dobar graditelj je dobra država , dok loš graditelj i od dobrog materijala pravi loše građevine. Pravosuđe može samo da čuva dobre države da ne postanu loše, a nikako da od loših pravi dobre države.

Volio bih ja da je drugačije , ali nije .... sve ostalo su utopije!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.