open-navfaktor-logo
search
Prva faza
Potpisan ugovor o adaptaciji objekta za potrebe medrese u Banjoj Luci
Ugovor o izvođenju građevinskih i instalacijskih radova na adaptaciji objekta Muftijstva banjalučkog za potrebe medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić potpisan je u Banjoj Luci.
28.04.2020. u 13:44
get url
text

Dokument su potpisali banjalučki muftija Nusret ef. Abdibegović i uime izvođača radova firme "Grudić S.P." iz Bosanske Gradiške Muharem Grudić.

Potpisivanjem tog ugovora Muftijstvo banjalučko pristupilo je prvoj fazi pripreme prostorija za potrebe medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić.

Banjalučko muftijstvo predalo je krajem prošle godine entitetskom Ministarstvu prosvjete i kulture dokumentaciju potrebnu za registraciju medrese u tom gradu, čiji je početak rada planiran za narednu školsku godinu.

Resorno ministarstvo je u martu je utvrdilo ispunjenost uslova za osnivanje ove srednje škole, nakon čega je izdato rješenje o opravdanosti osnivanja.

Osnivački akti potrebni za registraciju banjalučke medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" usvojeni su ranije na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

U Banja Luci je djelovalo šest medresa: Ferhat-pašina, Fejzija, Skopska medresa, Šibića medresa i Maglajlića medresa, koja je posljednja zatvorena 1938. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.